Home Nieuws Afro-Amerikaanse emeritus professor Cornel West wil president worden

Afro-Amerikaanse emeritus professor Cornel West wil president worden

Beeld: Nance Darrell/Wikimedia Commons.

Emeritus hoogleraar en burgerrechtenactivist Cornel West (70) doet mee aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024. Hij maakte zijn kandidatuur bekend via een video, die hij op Twitter plaatste. West zegt daarin dat hij besloten heeft zich te kandideren ‘voor waarheid en gerechtigheid’.

De Verenigde Staten kennen een de facto tweepartijenstelsel, maar behalve de progressieve Democraten en de conservatieve Republikeinen zijn er ook kleine partijen, die niet in de senaat en het Huis van Afgevaardigden vertegenwoordigd zijn.
West komt uit voor de People’s Party, een radicaal-linkse partij. ‘Ik kom uit een traditie waar ik om je geef,’ zei West. ‘Ik geef om de kwaliteit van je leven, ik geef erom of je toegang hebt tot een baan met een leefbaar loon, fatsoenlijke huisvesting, vrouwen die controle hebben over hun lichaam, gezondheidszorg voor iedereen.’

West staat een marxistisch programma voor. Zo wil hij het lobbyen door bedrijven verbieden, alle militaire hulp stopzetten en de NAVO ontbinden, zo bericht de Britse krant The Guardian.

Cornel West was hoogleraar Theologie en Afro-Amerikaanse studies. In 1980 promoveerde hij op een studie over ethische aspecten van het marxisme. West is erevoorzitter van de Democratic Socialists of America, een Amerikaanse socialistische partij. In 2004 steunde West de kandidatuur van Al Sharpton, die dat jaar tevergeefs een gooi naar het Amerikaanse presidentschap deed. De radicale democraat en socialist West haalt zijn intellectuele inspiratie uit meerdere tradities, waaronder het christendom, de zwarte kerk, marxisme, neopragmatisme en transcendentalisme.