Home Nieuws Erdogankritisch YouTube-kanaal wereldwijd geblokkeerd

Erdogankritisch YouTube-kanaal wereldwijd geblokkeerd

Beeld: Pixabay, Flickr / Wikimedia Commons

Het blokkeren van een dissident Turks-Duits medium door YouTube zorgt voor angst onder Erdogankritische journalisten in het buitenland.

Het gaat om het in Duitsland gevestigde Bold Medya, een internetmedium dat wordt onderhouden door Gülen-symphatisanten. De Turkse geestelijke Fethullah Gülen is sinds 2016 de aartsvijand van Erdogan. Die laatste beschuldigt Gülen ervan achter de mislukt couppoging van dat jaar te zitten.

In 2019 waren de artikelen van Bold Medya, dat regelmatig kritisch over Erdogan bericht, in Turkije al niet meer te zien. Maar sinds medio december is, op verzoek van de Turkse overheid, ook het YouTube-kanaal (250.000 abonnees) geblokkeerd. Niet alleen in Turkije, maar wereldwijd.

YouTube helpt Erdogan zo in feite met het uitbreiden van zijn censuur naar Europa, zegt de Turks-Duitse social mediadeskundige Yasin Kesen. ‘Deze situatie is herhaaldelijk gecommuniceerd naar het Turkije-kantoor van YouTube, dat niet reageert – niet via e-mail en niet via de telefoon.’

De in Duitsland gevestigde International Journalists Association, een internationale vereniging voor journalisten die deels uit Gülen-sympathisanten bestaat, is bang: ‘Onze leden zijn journalisten die in Turkije al eens te maken hebben gehad met de aantasting van hun vrijheid van meningsuiting. Het is heel beangstigend om te zien dat de vrijheid van meningsuiting nu hier in Duitsland het doelwit is.’

Volgens Turkse juristen heeft Bold Medya het copyrightbeleid van YouTube geschonden. Bold Medya zelf beweert dat dit niet het geval is. Turkije zou daarentegen de copyrightregels misbruiken om onwelgevallige informatie te censureren.