Home Nieuws Jordaniërs boos op regering: waarom hielpen jullie Israël?

Jordaniërs boos op regering: waarom hielpen jullie Israël?

Amman, de hoofdstad van Jordanië. Beeld: Pixabay

Jordanië hielp afgelopen weekend Israël bij het onderscheppen van 300 drones en raketten. Veel Jordaanse burgers zijn woedend over deze hulp. Want Israël voert al meer dan zes maanden een bloedige oorlog tegen hun Palestijnse broeders en zusters in de Gazastrook.

Op social media hebben veel Jordaniërs hun ongenoegen geuit. ‘De Jordaanse koning liet raketten op zijn burgers vallen om Israël te beschermen’, schreef een X-gebruiker woedend. De woorden werden vergezeld van een foto van drone-wrakstukken in de Jordaanse stad Karak, niet ver van de grens met Israël. Het bericht werd later gewijzigd, om minder negatief te zijn over het Jordaanse leiderschap. Want Jordanië is een autoritair geregeerd land, dat kritiek op de koning niet tolereert.

‘Jordanië volgt het geld zoals gewoonlijk’, schreef iemand anders. En weer een andere social mediagebruiker zei dat het onverantwoord was om raketten neer te halen boven je eigen steden.

Volgens Deutsche Welle verspreidden sommige social mediagebruikers bovendien veel nepnieuws. Zo zouden Jordaniërs omgekomen zijn als gevolg van de brandende wrakstukken. Hoewel er inderdaad wrakstukken waren, zijn er, aldus de Jordaanse regering, gelukkig geen gewonden gevallen. Een veel gedeelde video, waarop wrakstukken te zien zijn, bleek van olietankers te zijn die enkele weken eerder in brand stonden.

Maar ook onder de Jordaniërs die de koning niet de schuld gaven of nepnieuws over zogenaamde Jordaanse doden deelden was er woede. Ze vinden het onbegrijpelijk dat Jordanië Israël steunt, terwijl de Jordaanse regering – net als het Jordaanse volk – heel kritisch is over de Israëlische aanvallen op de Palestijnen in Gaza.

‘Ik ben erg boos over de manier waarop Jordanië Israël verdedigde’, zei Hussein, een politiek activist die tegenover Deutsche Welle alleen zijn voornaam wilde noemen omdat kritiek op de Jordaanse regering gevaarlijk kan zijn. ‘Veel mensen hier accepteren dit niet. Wij steunen Iran niet en zien het als een belangrijke oorzaak van wat er in Gaza gebeurt. Maar wij staan achter elke actie die Israël in Gaza afschrikt.’

Maryam, die ook alleen met haar voornaam genoemd wil worden, beaamt dit. ‘Iran is in het algemeen niet populair in Jordanië. Maar ik verwerp de onderschepping van Iraanse raketten door Jordanië en onze onvrijwillige betrokkenheid bij deze oorlog.’

De Jordaanse regering heeft inmiddels een officiële verklaring gegeven. De regering zegt uit zelfverdediging te hebben gehandeld, door objecten te onderscheppen die het Jordaanse luchtruim binnenkwamen ‘omdat ze een bedreiging vormden voor ons volk en de bevolkte gebieden’. Wat er afgelopen weekend gebeurde ‘kan nooit worden opgevat als het verdedigen van Israël, maar eerder als het verdedigen van de Jordaanse soevereiniteit en het luchtruim’.