Home Nieuws Australië: moslims vrezen golf van islamofobie, na aanval op bisschop

Australië: moslims vrezen golf van islamofobie, na aanval op bisschop

Sydney. Pixabay

De islamitische gemeenschap in de Australische stad Sydney vreest een nieuwe golf van moslimhaat, omdat de aanval op een christelijke bisschop door de politie is gelabeld als een ‘terroristische aanslag’. Twee dagen eerder vermoordde een witte man zes mensen in dezelfde stad, maar dit was volgens de politie geen terrorisme.

Bisschop Mari Mari Emmanuel van de Assyrische Kerk leidde afgelopen maandag een eredienst in Wakeley, een buitenwijk van Sydney. De dienst werd online uitgezonden. Op de beelden is te zien dat de bisschop opeens werd aangevallen door een tiener met een mes. Hij overleefde de aanval. Twee kerkgangers die de bisschop beschermden raakten gewond maar overleefden het incident ook.

De politie zegt nu te geloven dat het hier gaat om een aanval die gemotiveerd is door religieus extremisme. Maar de verdachte, een 16-jarige jongen, stond niet op een terreurlijst, zei de politie ook.

Moslims in Sydney vinden het kwalijk dat de politie nu meteen terrorisme roept, terwijl de moord op zes mensen door een witte man die zaterdag geen ‘terroristische aanslag’ is. Dat is meten met twee maten. Whatsapp-groepen werden dinsdag overspoeld met een meme waarin werd gesuggereerd dat mensen met een donkere huidskleur eerder als ‘terroristen’ zouden worden bestempeld en mensen met een lichtere huidskleur als ‘geestesziek’, bericht Australian Financial Review.

De aanval van zaterdag leidde ook tot een golf van islamofobie in de wereld. Extreemrechtse social mediagebruikers wezen meteen naar de islam toen het nieuws over de aanslag bekend werd, terwijl er nog niets bekend was over de identiteit van de verdachte. Joel Cauchi, de 40-jarige dader die werd doodgeschoten door de politie, was geen moslim maar een witte man.