Home Nieuws Nieuwe definitie van extremisme in VK richt zich op moslims

Nieuwe definitie van extremisme in VK richt zich op moslims

Parlementsgebouw in VK. Foto: Terry Ott, Wikipedia

Britse regeringsleiders buigen zich vandaag over een semantische discussie. Een nieuwe definitie van de Britse regering van wat ‘extremisme’ is leidt tot kopzorgen bij experts, die vinden dat moslims hiermee specifiek tot doelwit worden gemaakt en hun vrijheid van meningsuiting onder vuur komt te liggen. 

Zo meldt de nieuwssite Middle East Monitor. Sinds de oorlog in Gaza is het onrustig in het Verenigd Koninkrijk. Meldingen van antisemitisme en islamofobie namen exponentieel toe in de afgelopen maanden. De regering grijpt die onrust aan om de zogenoemde ‘bewuste ondermijning van de multiculturele democratie’ door islamisten en extreemrechts een halt toe te roepen.

Dat wil de conservatieve regering doen door een nieuwe definitie van extremisme in gebruik te nemen, waardoor anti-zionisme en kritiek op de staat Israël categorisch tot extremisme worden gerekend. Hierdoor lopen met name moslimorganisaties die zich inzetten voor de Palestijnen een risico om gekenmerkt te worden als ‘extremistische organisatie’. Het gaat om mensenrechtenorganisaties zoals MEND, CAGE, Vrienden van Al-Aqsa, 5Pillars en de Moslimassociatie Engeland.

In een gezamenlijke persverklaring, die ook Black Lives Matter UK onderschrijft, zou de nieuwe definitie niks anders dan een nieuw hoofdstuk in het islamofobe draaiboek van de regering zijn, waarbij angst tegen moslims wordt gezaaid en dit gebruikt wordt om repressieve maatregelen door te voeren. Mensenrechtenactivisten vrezen dat hiermee niet alleen aan de rechten van moslims wordt getornd, maar de vrijheid van meningsuiting in heel Engeland onder vuur komt te liggen.