Home Nieuws Opstand tegen slavernij van Tula herdacht

Opstand tegen slavernij van Tula herdacht

Tekening van Tula, gemaakt door Edsel Selberie (Foto: Edsel Selberie)

Nederland en Curacao herdenken vandaag op meerdere plekken het begin van de opstand van de totslaafgemaakte Tula. Die strijd tegen slavernij onder zijn leiding begon op 17 augustus 1795.

Tula besloot op die dag met vijftig anderen te stoppen met het verrichten van slavenarbeid. Een vrijheidsstrijd die voor hem eindigde met een brute marteldood (levend geradbraakt) door de Nederlandse kolonisator. Dat meldt de NOS.

Een aantal politici uit de Tweede Kamer zijn op Curaçao om vanavond bij de herdenking te zijn. De Atlantische slavenhandel begon in de zeventiende eeuw. Europeanen namen mensen uit Afrika mee naar andere delen van de wereld, waar zij onder zware omstandigheden moesten werken als slaaf. Nederland heeft meer dan een half miljoen Afrikanen naar Amerika verscheept.

Er waren zware straffen voor slaafgemaakte mensen die tegen hun Europese ‘meester’ in opstand kwamen. Toch is er altijd verzet geweest tegen de slavernij, meldt NOS.

Het Parool meldt dat de aandacht voor de opstandelingen van Tula ‘groter dan ooit’ is. ‘Ze eisten hun vrijheid op, zoals dat enkele jaren eerder ook was gebeurd in de Franse kolonie Saint-Domingue, voormalig Haïti. De idealen van de Franse Revolutie (vrijheid, gelijkheid, broederschap) zijn ook van kracht in de overzeese gebiedsdelen, was de logische gedachte onder de opstandelingen,’ schrijft het Parool.

De slavernij zou na de opstand nog meer dan zestig jaar duren op het Caraïbische eiland.