Home Nieuws Turkije negeert uitspraak Europees mensenrechtenhof: Kavala blijft in cel

Turkije negeert uitspraak Europees mensenrechtenhof: Kavala blijft in cel

Beeld: Wikimedia Commons / Janbazian

Het Turkse Constitutionele Hof heeft besloten dat filantroop en zakenman Osman Kavala (63) in de gevangenis moet blijven zitten. Het hof verwerpt een recente uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat stelt dat Kavala’s vrijheidsrechten zijn geschonden.

Gisteren nam het Constitutionele Hof het besluit, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. De zaak-Kavala wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Europese Unie en mensenrechtengroeperingen, die hebben opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating.

De Turkse president Erdogan beloofde onlangs aan Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, een nieuwe start in de betrekkingen met de EU. Dat wekte de hoop dat Kavala in het kader zou worden vrijgelaten, maar dat is dus niet gebeurd.

De zakenman en mensenrechtenactivist, die zich inzet voor de dialoog tussen Turken en Armeniërs, werd in november 2017 gearresteerd. Hij zou de Geziparkprotesten van 2013 aan hebben willen grijpen om een staatsgreep te plegen. Hij werd begin dit 2020 onverwacht vrijgesproken in de Gezi-rechtszaak. Maar vijf uur na zijn vrijlating werd Kavala opnieuw gearresteerd vanwege een onderzoek naar de mislukte coup van juli 2016.

Volgens Kavala laat het Constitutionele Hof zijn besluiten afhangen van wat Erdogan en de zijnen willen. Dit is ook het oordeel van Europarlementariër Kati Piri (PvdA). ‘Helaas is het Turkse Constitutionele Hof een gepolitiseerde instelling geworden, die niets te maken heeft met recht en rechtvaardigheid’, twitterde ze gisteren.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verklaarde vorige week nogde gevangen oppositieleider Selahattin Demirtas vrij van banden met de PKK. Turkije is niet gebonden aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dus is het ook hier de vraag of het land zich hier iets van aantrekt.