Home Nieuws Kritiek op aanstelling Plasterk als verkenner

Kritiek op aanstelling Plasterk als verkenner

Beeld: Rijksoverheid/Wikimedia Commons

De PVV ziet graag de PvdA’er Ronald Plasterk als nieuwe verkenner voor het begeleiden van de eerste fase van de kabinetsformatie. Gisteren stopte PVV-verkenner Gom van Strien, nadat hij door NRC beschuldigd werd van fraude. Inmiddels is Plasterk benoemd, bericht de Telegraaf vanochtend.

Moleculair bioloog Ronald Plasterk was van 2007 tot 2010 minister van Onderwijs in het kabinet-Balkende IV en van 2012 tot 2017 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet- Rutte II. Hij is populair bij de achterbannen van PVV en VVD vanwege zijn columns in de Telegraaf. Daarin breekt hij onder meer een lans voor kernenergie en neemt hij zijn eigen partij PvdA en ook GroenLinks en D66 flink op de korrel.

Afgelopen donderdag, toen de verkiezingsuitslag bekend werd, betoogde Plasterk in de Telegraaf dat het ‘heel gezond’ is dat ‘zo af en toe een wisseling van de wacht plaatsvindt’. Hij wil een coalitie over rechts, omdat PVV, NSC, VVD en BBB nu een ruime meerderheid hebben van 88 zetels. ‘De formatie is niet enorm ingewikkeld en hoeft niet lang te duren’, aldus de voormalige PvdA-minister.

Maar waar PVV erg blij is met Plasterk, daar zijn veel linkse commentatoren kritisch op de oud-bewindsman. Zo noemt voormalig PvdA-Kamerlid Jo Horn Plasterk ‘de nieuwe dr. Clavan van de Telegraaf’, waarmee hij verwijst naar het typetje van komisch duo Van Kooten en De Bie dat overal een mening over heeft. Verder is Plasterk volgens Horn een verrader van het sociaal-democratische gedachtegoed, waardoor het volgens hem ‘geen wonder’ is dat extreemrechts nu met hem wegloopt.

Binnenhof-watcher Paul van den Berg is nog kritischer. ‘Je moet de PVV nageven dat ze consequent zijn in het suggereren van verkenners waar frauduleuze praktijken nooit ver weg zijn’. Hij verwijst naar een artikel uit 2020 in UvA-universiteitskrant Folia, waarin staat dat het tijdschrift Science een paper van Plasterk heeft teruggetrokken vanwege gedupliceerde foto’s. Maar Plasterk heeft de publicatie zelf teruggetrokken na frauduleuze praktijken van de eerste auteur, nuanceert celbioloog Raymond Poot, universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit. ‘Plasterk  was verantwoordelijk voor de publicatie (corresponding author) maar had geen weet van de fraude.’