De Israëlische aanvallen in Damascus laten Turkije, de belangrijkste bondgenoot van de nieuwe Syrische machthebbers, niet ongemoeid. ‘Als er een Syrisch verzoek komt, dan is Turkije bereid om de verdedigingscapaciteiten van Syrië op te schroeven’, schrijft de islamitische krant Yeni Şafak.
Dat doen ze naar eigen zeggen op basis van ‘bronnen bij het ministerie van Defensie’. Officieel is er vanuit het ministerie alleen meegedeeld dat de Israëlische aanvallen een provocatie zijn.
Turkije mengt zich, net als Israël, maar al te graag in de interne politiek van Syrië. De val van het Assad-regime was voornamelijk het werk van islamistische groepen die Turkije sinds het begin van de burgeroorlog steunt. Maar militair lijkt Israël in alle opzichten de bovenhand te hebben.
In een analyse voor de Arabische nieuwssite Middle East Eye schrijft Turkije-kenner Ragip Soylu: ‘Toen Israël in april verschillende Syrische luchtmachtbases bombardeerde die op het punt stonden te worden overgenomen door het Turkse leger voor het trainen van lokale troepen en het uitvoeren van operaties tegen de Islamitische Staat, reageerde Ankara gematigd. Aangemoedigd door de Amerikanen koos Turkije ervoor om de dialoog met Israël aan te gaan en een middenweg te zoeken.’
Israël maakt zich, meldt Soylu, zorgen om Turkse radar- en luchtverdedigingssystemen die de superioriteit van de Israëlische luchtmacht kunnen dwarsbomen.
Maar Turkije mist de technische vernuftigheid om een ander land te verdedigen. ‘Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar hebben qua militair materiaal meer te bieden aan Syrië,’ schrijft Soylu. Het is alleen zeer de vraag of zij hun goede relatie met Amerika in de waagschaal willen stellen voor Syrië.