Vrij, moedig en inclusief
de Kanttekening is een onafhankelijke, progressieve en emancipatoire mediaorganisatie (weekblad, maandelijks magazine, website, community dK.Academie en communicatie- en marketingbureau dK.Brands) die de principes van de journalistiek hoog in het vaandel draagt. Voorbij links én rechts en niet gedreven door een specifieke ideologie, maar door waarden, zoals vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. We bieden verdieping, duiding, context en opinie en richten ons primair op integratie, grotestedenproblematiek, cultuur, zingeving, extremisme, mensenrechten en vrijheid. Onze kernwaarden zijn: vrij, moedig en inclusief.

Voor een vitale en weerbare democratie is het cruciaal dat burgers uit alle lagen van de samenleving pro-actief en constructief meedoen. Angst voor ‘de ander’, terecht of onterecht, vormt daar vaak een belemmering voor. Wij zetten ons in voor het bestrijden van vooroordelen die onterechte angst voeden. Tegelijkertijd zijn we realistisch: terechte angst nemen we serieus. Daarom geloven we in bevrijden: bevrijden van vooroordelen én naïviteit, zowel onszelf als anderen. Dat doen we graag samen, zonder onderscheid te maken tussen persoonlijke kenmerken zoals seksuele geaardheid en levensstijl.

Vrij.

Moedig.

Inclusief.

Ontstaan
De voorganger van de Kanttekening is de weekkrant en nieuws- en opiniewebsite Zaman Vandaag. Zaman Vandaag werkte op het gebied van foto’s en advertentie-inkomsten samen met het grootste dagblad van Turkije, Zaman. Zaman, die een oplage had van meer dan één miljoen, werd vanwege haar kritische berichtgeving over het Erdogan-regime geconfisqueerd en vervolgens gesloten door het regime. Daarop volgde de sluiting van de media-initiatieven van Zamans partners in onder meer Frankrijk, Duitsland, België, Engeland, Finland en Denemarken.

In Nederland was Time Media Group de uitgever van Zaman Vandaag. Time Media Group moest noodgedwongen stoppen met de uitgave van Zaman Vandaag vanwege vergaande bedreigingen uit de pro-Erdogan-hoek en het wegvallen van het partnerschap met Zaman en daarmee cruciale advertentie-inkomsten. Daarop besloten redactieleden van Zaman Vandaag, een mediaondernemer, een grote groep trouwe lezers en sympathisanten de krachten te bundelen om op een nieuwe manier door te gaan: de Kanttekening. Deze naam is aangenomen na vele brainstormsessies met redacteuren, columnisten, freelancers en lezers. Tijdens deze sessies kwam veelvuldig naar voren dat we kanttekeningen moeten plaatsen bij het nieuws.

Social enterprise
de Kanttekening is een B.V. met aandeelhouders. We streven gezonde winst na, waarbij we altijd trouw blijven aan onze maatschappelijke doelen, omdat de Kanttekening bovenal een social enterprise is. Onze organisatie is volop in ontwikkeling, we spreken met diverse ondernemers en investeerders voor het opschalen van onze projecten. Door haar bestuursreglement, raad van commissarissen en redactiestatuut borgt de Kanttekening behoorlijk bestuur.