0.8 C
Amsterdam

De concurrentie tussen Iran en Arabië is altijd blijven bestaan

Reyis Kurt
Reyis Kurt
Huisarts en schrijver van korte verhalen.

Lees meer

Ze is de vrouw van Reza Chiajinadad, een personage dat ontsproten is aan de fantasie van theatergezelschap De Borrelnootjez.

We kennen haar alleen via hem. Er is weinig over haar bekend. Met kerst draagt ze een kersttrui, drinkt ze chocolademelk bij de open haard en praat ze met hem over Perzische poëzie.

Reza is zeven jaar geleden als vluchteling uit Iran naar Nederland gekomen. Hij heeft de taal geleerd en heeft rechten gestudeerd. Volgens een bron is hij advocaat. Een andere bron stelt dat hij rechter is.

Reza is heel blij met Wilders. Net als Geert wil Reza minder Marokkanen. Zijn juridische titel wil hij inzetten om alle Marokkanen achter slot en grendel te krijgen. Waarom Reza zo’n hekel aan Marokkanen heeft blijft onduidelijk. Hij heeft zijn jeugd niet in Nederland doorgebracht, dus kan geen jeugdtrauma’s met Marokkanen hebben. Reza heeft ook een hekel aan het Arabisch. Perzisch vindt hij prachtig.

Voor uw eigen interpretaties kunt u zelf naar de theatervoorstelling van de Borrelnootjez gaan. De kijk van Reza heeft in de echte wereld diepe historische gronden.

Koranopenbaringen voorspelden dat de christelijke Romeinen zouden zegevieren

In de zevende eeuw was er een machtsstrijd tussen het Oost-Romeinse rijk
en Perzië. Tijdens die strijd waren er Koranopenbaringen die voorspelden dat de christelijke Romeinen zouden zegevieren – in drie, vijf, zeven of negen jaar. Moslims waren blij met deze voorspelling en maakten zelfs weddenschappen over wanneer dat zou gebeuren. De concurrentie tussen Iran en Arabië is altijd blijven voortbestaan.

In de twintigste eeuw was er een overvloed aan olie in Iran, toch hadden de Iraniërs het slecht onder de seculiere sjah. Onder de moellahs hebben de Iraniërs het niet beter gekregen. Dit regime heeft in de afgelopen decennia chaos geëxporteerd naar het Midden-Oosten. Irak, Syrië, Jemen, Libanon en Turkije hebben allemaal geleden onder het Iraanse ideologische expansionisme. Palestijnse kinderen zijn uiteindelijk de dupe geworden van deze Iraanse chaos.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -