8.6 C
Amsterdam

Dromen verklaren is uit de mode

Reyis Kurt
Reyis Kurt
Huisarts en schrijver van korte verhalen.

Lees meer

Ik droomde dat ik een gerecht aan het bereiden was. Het werd niet een gerecht maar een rode saus die goed smaakte. Er waren mensen om me heen. Wie het waren en waar we waren heb ik niet helder voor de geest. Per slot van rekening was het ook een droom. Ik had een pide-brood. Stukjes ervan plukte ik eraf en gaf het aan de mensen om me heen. We sopten het brood in de saus.

Vroeger hadden veel mensen twee boeken over de uitleg van dromen in hun kast. Die hadden ze van de krant Zaman gekregen. De Zaman is er niet meer. De journalisten zijn gevangengezet of zijn naar het buitenland gevlucht. De twee boeken over uitleg van dromen zie je ook bij mensen thuis niet meer.

De farao kon niemand in zijn omgeving vinden die uitleg aan zijn droom kon geven

De beroemdste droom uit de geschiedenis van de mensheid is de droom van de farao die zag dat zeven vette koeien opgegeten werden door zeven magere koeien, en zeven vette aren door zeven magere aren. Het verhaal staat in het Oude Testament en in de Koran. De farao kon niemand in zijn omgeving vinden die uitleg aan zijn droom kon geven. De tovenaars zeiden dat dit warrige dromen waren en dat zij geen duiding aan warrige dromen konden geven. Iemand wees erop dat Jozef, profeet, die al jaren ten onrechte in de gevangenis zat een begiftigd dromenuitlegger was. Jozef werd uit de gevangenis gehaald en gaf aan de farao de uitleg van zeven vette jaren en zeven magere jaren. De farao wilde hem als dank een hoge functie geven. Jozef solliciteerde naar de functie van minister van Financiën. Daar heb ik skills in, zei hij. Hij kreeg deze droombaan.

Het uitleggen van dromen is niet meer in de mode. In mijn omgeving hoor ik het nauwelijks. In de sociale media zie ik het ook nooit. De twee boeken van Zaman zijn  foetsie. Misschien moet ik hopen dat ik een volgende keer over profeet Jozef droom die uitleg geeft aan mijn vorige droom.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -