16.8 C
Amsterdam

Kalm blijven in onrustige tijden

Mehmet Cerit
Mehmet Cerit
Hoofdredacteur.

Lees meer

Op 29 juli vond er een tragisch incident plaats in Southport, Engeland, waar een zeventienjarige jongen van Rwandese afkomst drie kinderen doodde tijdens een dansles op muziek van Taylor Swift. Acht andere kinderen en twee volwassenen raakten gewond. Enkele dagen later, op 8 augustus, werden Taylor Swifts optredens in Wenen geannuleerd vanwege een terroristische dreiging, die werd opgeëist door IS.

Twee weken geleden vond er opnieuw een verschrikkelijke aanslag plaats, dit keer in het Duitse Solingen, waar een afgewezen Syrische asielzoeker drie mensen om het leven bracht. IS heeft de aanslag opgeëist en verklaard dat deze is gepleegd uit wraak voor de omgekomen Palestijnse slachtoffers in Gaza. Waarschijnlijk kun je de Palestijnse zaak en de positie van moslims niet meer schade berokkenen dan op deze manier.

De aanval heeft geleid tot toenemende zorgen over anti-immigratiegevoelens in Duitsland, vooral omdat het samenviel met de regionale verkiezingen in het oosten van het land. Deze angst bleek terecht: de rechts-extreme partij Alternative für Deutschland behaalde de gevreesde zege.

Een ander zichtbaar effect van de aanslag is dat de Duitse regering een week later 28 veroordeelde Afghanen op het vliegtuig zette. Daarnaast kondigde Duitsland aan dat asielzoekers die betrokken zijn bij geweldsincidenten en een wapen bij zich dragen uitgezet kunnen worden.

De aanslag in Southport leidde tot dagenlange rellen, waarbij rechts-radicale en rechts-extremistische jongeren de straat op gingen. De rellen leken aangewakkerd door een vals bericht op Facebook dat de dader een islamitische asielzoeker was. Met dank aan bekende influencers, waaronder de rechts-conservatieve Andrew Tate.

Ook in ons land maken radicaal-rechtse media en politici dankbaar gebruik van het aangewakkerde anti-immigratie sentiment. PVV-leider Geert Wilders stelde voor dat Syriërs die nog geen verblijfsvergunning hebben, moeten worden teruggestuurd, omdat Syrië veilig genoeg zou zijn.

Laten we de toon van het vluchtelingendebat vooral zo vlak houden als de bodem van ons land

Hoe schokkend de gebeurtenissen ook zijn, het is belangrijk dat we ons niet laten meeslepen door uitspraken van polariserende mediafiguren en politici. ‘Dit soort uitlatingen zorgen voor veel onrust onder Syrische inwoners van Nederland’, aldus Vluchtelingenwerk in onze krant. Uiteindelijk zijn het het ministerie van Buitenlandse Zaken en de rechters die bepalen of een land veilig is of niet. Net zoals we kalm moeten blijven onder nieuws uit het buitenland en erop moeten vertrouwen dat veiligheidsdiensten hun werk doen. Laten we de toon van het vluchtelingendebat vooral zo vlak houden als de bodem van ons land, dat is al scherp genoeg.

Nieuwe abonnees 

Deze maand ga ik het land in om onze lezers en potentiële lezers in verschillende regio’s te ontmoeten. Ons doel is om nieuwe abonnees te werven. Samen met onze vrijwilligers hebben we meer dan twintig evenementen georganiseerd in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Overijssel, Groningen, Noord-Brabant en Gelderland. Het doel van deze bijeenkomsten is om met onze lezers in gesprek te gaan en hen te informeren over wat de Kanttekening de afgelopen tijd heeft gepubliceerd en bereikt. Ik vertel hen dat wij ons inzetten om de stem van de vaak onzichtbare biculturele Nederlanders te laten horen. Ook brengen we onrecht en onderdrukking onder de aandacht, zowel in Nederland als wereldwijd.

De energie die ik krijg van onze lezers en potentiële abonnees, en de gesprekken die daaruit voortkomen, geven me veel voldoening. Zo hebben we in Dordrecht na mijn presentatie maar liefst twintig nieuwe abonnees mogen verwelkomen. Er worden veel vragen gesteld over de toekomst van Nederland en hoe mensen kunnen bijdragen aan positieve veranderingen in ons land.

Tot slot wil ik jullie nog mededelen dat journalist Ewout Klei de redactie heeft verlaten om een nieuwe uitdaging aan te gaan in de uitgeverswereld. We zullen zijn mooie bijdragen missen.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -