7.4 C
Amsterdam

Beste vijftienjarige ik,

Kiza Magendane
Kiza Magendane
Schrijver. Publicist. Politicoloog. Beleidsondernemer.

Lees meer

Beste vijftienjarige ik,

Je weet het misschien nog niet, maar je kunt in principe op je zestiende al de invloedrijkste mens ter wereld zijn. Dat overkwam Greta Thunberg, die door het Amerikaanse tijdschrift TIME werd uitgeroepen tot ‘Person of the Year’. Vorige jaar begon zij in haar eentje voor het Zweedse parlement te protesteren, opdat politici de klimaatafspraken van Parijs zouden respecteren.

‘Schoolstaking voor klimaat’, stond er op haar bord geschreven. Sommige mensen verklaarden haar voor gek, maar binnen een jaar werd ze wereldberoemd. Dankzij haar gingen miljoenen mensen op de been om voor een duurzame transitie en klimaatadaptatie te protesteren. Ze mocht met wereldleiders praten en inspireerde de Europese Commissie tot het presenteren van een ‘Green New Deal’.

Diverse internationale media brachten recentelijk in beeld hoe de Chinese overheid de islamitische Oeigoeren onderdrukt. In verschillende zwaarbeveiligde detentiecentra in het land worden honderdduizenden Oeigoeren gevangen gehouden en onderworpen aan een streng regime.

De Chinese autoriteiten stellen dat ze dit doen om ‘terrorisme’ te bestrijden, maar in werkelijkheid gaat het om een grootschalige operatie om de Oeigoeren te hersenspoelen, met als doel dat ze hun identiteit en geloof verliezen. Een document, dat is uitgelekt en het wereldnieuws haalde, liet zien hoe Oeigoeren in deze heropvoedingskampen verplicht Mandarijn leren en gedwongen worden om hun islamitische geloof vaarwel zeggen.

Maar niet alleen in China worden etnische en religieuze minderheden onderdrukt, lieve vijftienjarige ik. Een paar dagen voordat ik besloot deze brief aan je te schrijven startte bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag het historische proces tegen de regering van Myanmar. De regering staat terecht voor de misdaden die het Birmese leger heeft gepleegd tegen de islamitische Rohingya-minderheid: moorden, verkrachtingen en brandstichtingen – wellicht ook genocide.

Maar liefst 700.000 Rohingya-moslims werden gedwongen om hun vaderland te ontvluchten. Velen kwamen in vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh terecht. ‘Een andere genocide vertolkt zich vlak voor onze ogen, maar we doen niets om het te stoppen,’ aldus Abubacarr Marie Tambadou, de Gambiaanse minister van Justitie, die namens zijn land Myanmar voor het Internationaal Gerechtshof heeft gedaagd. ‘Dit is een vlek op ons collectieve geweten. Het is niet alleen de staat Myanmar die hier terecht staat, het is onze collectieve mensheid die wordt berecht.’

Wie weet inspireer jij de mensen straks ook, net als Greta Thunberg

Ik kan nog wel even doorgaan. India heeft deze zomer de speciale status van Kashmir ingetrokken, zo’n 80.000 troepen naar de deelstaat gestuurd en de regio afgesloten van de buitenwereld. We weten niet wat er nu gebeurd, maar de spaarzame berichten die we horen beloven weinig goeds.

Bovendien heeft het Indiase parlement een controversiële wet aangenomen, die de islamitische minderheid in het land nog verder onderdrukt en worden er detentiecentra gebouwd waar – naar verluidt – straks moslims zullen worden opgesloten die niet kunnen bewijzen dat zij Indiase staatsburgers zijn.

En ook in mijn land van herkomst, de Democratische Republiek Congo, is het niet best. Ik kreeg onlangs een filmpje doorgestuurd, over onschuldige burgers die door rebellengroepen worden afgeslacht.

Beste vijftienjarige ik, ik ben twaalf jaar ouder dan dat jij nu bent. Jij bent een nieuwkomer in Nederland. Jij spreekt de taal niet. Jij kent nog niemand. Maar ik ben er nu – twaalf jaar later – in geslaagd om mijn droom na te jagen. Ik ben een schrijver geworden en houd mij bezig met de samenleving om mij heen. Ik weet dat jij op jouw pad veel tegenslagen zal komen. Maar ik schrijf mijn brief om jou aan te moedigen: laat je nooit gek maken.

Dit land, Nederland, is een land van ongekende kansen en mogelijkheden. Je zult hier en daar beren op de weg zien, maar laat je nooit beheersen door negatieve emoties. Laat je leiden door de legendarische uitspraak van Johan Cruijff, de beste voetballer die Nederland ooit gekend heeft: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel.’

Probeer van jouw nadeel een voordeel te maken. Geloof in jezelf en je zult – op jouw eigen manier – een bijdrage leveren aan de maatschappij en de wereld waarin je leeft.

Ik schrijf jou en alle andere vijftienjarigen deze brief, om je duidelijk te maken dat onrecht er – helaas – altijd is. Maar je moet niet denken dat je hiertegen niets kan doen. Jij zult namelijk in een wereld opgroeien waar het makkelijker dan ooit is om jouw boodschap met anderen te delen.

Gebruik de beschikbare kanalen niet alleen voor vermaak, maar ook om jouw verhaal aan de wereld te vertellen. Wie weet inspireer jij de mensen straks ook, net als Greta Thunberg.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -