0.2 C
Amsterdam

Liefdesbrief aan de voorstanders van Zwarte Piet

Kiza Magendane
Kiza Magendane
Schrijver. Publicist. Politicoloog. Beleidsondernemer.

Lees meer

Geachte voorstanders van Zwarte Piet,

Uit de grond van mijn hart wil ik u moed inspreken. Want het vergaat u niet makkelijk.

Zelfs minister-president Mark Rutte heeft u in de steek gelaten. In 2013 stelde Rutte nog dat Zwarte Piet eenmaal zwart is en dat hij daar niets aan kan doen. Maar afgelopen juni, zeven jaar later, gaf onze premier openlijk toe dat hij ook van mening is veranderd over Zwarte Piet.

De minister-president is met de tijd mee gegaan, geachte pleitbezorger van Zwarte Piet. Want in 2013 was maar liefst 89 procent van de Nederlanders voorstander van de traditionele Zwarte Piet terwijl nu, zeven jaar later, slechts 47 procent van de bevolking van mening is dat Piet pikzwart moet blijven.

Zelfs grote bedrijven keren zich tegen deze racistische karikatuur. Vanaf het einde van deze maand verkoopt de webwinkelgigant Bol.com geen producten meer die Zwarte Piet afbeelden als ‘stereotyperende karikatuur’ of als ‘mensen die volledig donker zijn geschminkt’. Met dit besluit sluit Bol.com zich aan bij een groep van bedrijven en organisaties die er bewust voor hebben gekozen om, net als Mark Rutte, zich aan de veranderende tijdgeest aan te passen.

Zwarte Piet is als een parfum die door de overgrote meerderheid van de bewoners van een huis als plezierig wordt ervaren, terwijl een kleine minderheid er slapeloze nachten van krijgt. Als de minderheid regelmatig hiertegen bezwaar aantekent, dan is het aan de meerderheid om zich aan te passen. Het gaat om een kwestie van beschaving.

Ik schrijf u deze liefdesbrief omdat uw grootste nachtmerrie mij is overkomen

Mark Rutte, Bol.com en meer dan de helft van de bewoners van ons land behoren inmiddels tot de nieuwe meerderheid, die inziet dat men niets te verliezen heeft als er rekening gehouden wordt met de gevoelens van de minderheid. Het plezier van de meerderheid mag immers niet tot de pijn van de minderheid leiden.

Maar dat geldt niet voor u, beste pro-Pieten. Voor u staat Zwarte Piet symbool voor de Nederlandse identiteit. Een identiteit die in uw ogen statisch is en door de komst van ‘buitenlanders’ in de uitverkoop wordt gedaan. Uw geloof wordt versterkt door opportunistische politici en mislukte denkers die Nederland als een verweesde samenleving zien. In hun ogen wordt ons land in de uitverkoop gedaan door een cultuurmarxistische elite. Een elite die aan zelfhaat zou lijden en stiekem uit is op de vernietiging van Nederland. Want na Zwarte Piet sneuvelen de kerstboom en de negerzoen.

Dit zijn natuurlijk allemaal wilde complottheorieën, maar ergens snap ik waarom u daarin gelooft. Want u bent bang. Diep van binnen weet u niet wie u nog kunt vertrouwen. U bent bang dat als u uw hand uitreikt, uw hele arm afgesneden wordt. Daarom wilt u graag Zwarte Piet verdedigen, zelfs als dat betekent dat u geweld moet inzetten. Zoals vorig jaar november in Den Haag bijvoorbeeld, toen tientallen pro-Pieten een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet met vuurwerk probeerden te bestormen.

Ik schrijf u deze liefdesbrief omdat uw grootste nachtmerrie mij is overkomen. Dertien jaar geleden ben ik als een vluchteling naar Nederland gekomen. Ik liet alles achter wat mij lief was om een nieuwe bestaan op te bouwen. Toch is het mij gelukt om uit deze nachtmerrie te ontwaken. In de dertien jaar dat ik in Nederland woon is het mij gelukt om een nieuw leven op te bouwen. Ik heb mij de Nederlandse taal machtig gemaakt, ik heb vrienden gemaakt, ik heb een studie mogen volgen en ook een fatsoenlijke baan gekregen.

Na de storm volgt altijd een stilte. En na de transitie is er een hernieuwd leven. Maar totdat het gelukzalige moment aanbreekt dat u dit ook inziet, heb ik een boodschap voor u in mijn geboortetaal Swahili: Pole. Oftewel: ‘Ik leef met je mee.’ Als de coronacrisis is afgelopen, kunnen jullie bij mij een gratis knuffel ophalen.

Heel veel liefs,

Kiza

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -