11.7 C
Amsterdam

Toekomst voorspellen is in tijden van het kabinet-Schoof heel makkelijk

Chris Aalberts
Chris Aalberts
Journalist en auteur van o.a. ‘De puinhopen van rechts’. Doceert Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees meer

De politiek is in tijden van het kabinet-Schoof voorspelbaarder dan ooit. Een top tien van kwesties die vooraf voorspeld zijn, die momenteel spelen en problemen zullen blijven geven.

  1. Wilders gaat gewoon zijn gang

Wilders riep deze week Femke Halsema te willen ontslaan als burgemeester van Amsterdam. Dat sloeg nergens op, dat wist iedereen vanaf de eerste seconde en toch haalde het alle krantenkoppen. Leden van de coalitie en oppositie waren verontwaardigd, maar het maakt niets uit: Wilders zal de komende tijd blijven zeggen wat hij wil. Dat zal niet veranderen.

  1. De EU haalt zijn schouders op

Het kabinet wil een opt-out voor de Europese asielafspraken en minister Faber heeft hier alvast een briefje over gestuurd naar de Europese Commissie. Die gaat hier niet over en zelfs Faber geeft toe dat deze opt-out pas speelt bij een nieuw Europees verdrag. Dat staat niet op de planning en dus haalt Brussel zijn schouders op over wat Nederland wil. Bij stikstof gaat dat trouwens net zo.

  1. Pieter Omtzigt vindt het niks

Pieter Omtzigt maakt zich zorgen over de kwaliteit van het bestuur en de rechtsstaat en heeft daar zelfs een partij voor opgericht. De verkiezingsuitslag dwong hem min of meer met de PVV te praten. Dat heeft met frisse tegenzin een kabinet opgeleverd. Omtzigt vindt dat niks, hij heeft daar alle reden voor en dat zal zo blijven.

  1. De PVV belooft gratis bier

De PVV heeft kiezers veel gratis bier beloofd, van een ziekenhuis in Heerlen, afschaffing van het eigen risico tot aan dichte grenzen. Of dat allemaal kon, is nauwelijks door de media gecheckt en het interesseerde de PVV-kiezer ook bar weinig. Dat zal ongetwijfeld zo blijven want ‘Frans Timmermans is erger’.

  1. De onrust bij de VVD blijft

Bij de VVD laten kritische leden soms van zich horen. Ze vinden de nieuwe coalitie maar niks en aangezien Wilders zijn strategie niet zal veranderen zal ook die interne onrust gewoon blijven bestaan. We weten – net als de VVD-leiding – dat de kritische leden toch niet doorbijten.

  1. De PVV heeft geen personeel

De PVV heeft geen partijorganisatie en kan daarom maar nauwelijks goede mensen vinden. Het is daarom maar te hopen voor Wilders dat al zijn bewindspersonen blijven zitten, want hij heeft geen vervangers. Er zullen bij tussentijdse wisselingen hooguit meer brekebenen zoals Chris Jansen in het kabinet komen.

  1. De kiezers van NSC lopen weg

NSC heeft kiezers getrokken met het idee dat de partij het bestuur en de rechtsstaat zou verbeteren. Iedereen weet dat dat met de PVV niet kan, al is het maar vanwege de verruwing van de omgangsvormen waar Wilders ons dagelijks aan herinnert. NSC-kiezers zullen daarom niet terugkeren, wat Omtzigt ook doet.

  1. Stikstof verdwijnt niet zomaar

BBB heeft een partij gebouwd op het idee dat boeren extreem onrecht wordt aangedaan en dat de stikstofproblematiek slechts administratief geneuzel is. Iedereen die zich een beetje in heeft gelezen weet dat BBB liegt en dat ook BBB de veestapel zal moeten verkleinen. De eerste stappen worden al gezet.

  1. Migratie zal niet stoppen

In een land met een krimpende bevolking die profiteert van open grenzen en onderdeel is van Schengen, zal migratie niet stoppen, of minister Faber nou borden ophangt dat asielzoekers moeten terugkeren, of niet. De meeste migratie is er immers vanwege arbeid en studie en daar doet dit kabinet maar weinig aan. Ook dat blijft zoals het is.

  1. Anderen krijgen de schuld

Het meest cynische is dat we steeds zullen horen dat alle problemen komen door die stomme internationale afspraken die PVV-voorstellen onmogelijk maken en aan rechters die PVV-beleid naar de prullenbak verwijzen. Hoe het echt zit? De PVV is geen normale partij, BBB ook niet, NSC kan zonder beginselprogramma geen koers houden en de VVD kent te weinig interne oppositie om een andere richting in te slaan.

Columns over het kabinet-Schoof schrijven zichzelf.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -