3.2 C
Amsterdam

Yesilgöz, stel je hart open voor agent met hoofddoek

Saida Derrazi
Saida Derrazi
Mensenrechtenactivist. Coördinator bij S.P.E.A.K. en Comité 21 maart.

Lees meer

We mogen als Nederlanders best trots op onszelf zijn. Zaterdag 1 juli heeft onze koning openlijk excuses gemaakt over het feit dat het Oranjehuis in het verleden betrokken was bij de trans-Atlantische slavernij. Een industrie gestoeld op de handel in mensen afkomstig uit Afrika en Indonesië. De Oranjes hebben daarmee alleen al tussen 1675 en 1770 omgerekend naar nu een half miljard euro verdiend. Dit blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd met de naam Staat en Slavernij.

Nu nog, honderdvijftig jaar na de afschaffing van de slavernij, zijn de sporen duidelijk zichtbaar. Bijvoorbeeld in Zwarte Piet en de koloniale afbeeldingen op de Gouden Koets. Onze economie vandaag is een erfenis van kolonialisme en het slavernijverleden. Zo ook de gelden van het koningshuis en de staatskas van Nederland. De VOC en de WIC waren de eerste multinationals. Ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere Europese landen hadden rond 1600 ieder een eigen multinational opgericht, die gefundeerd was op kolonialisme en mensenhandel. Nadat vrijwel alle andere landen slavernij hadden afgeschaft, was Nederland de laatste van de klas in het afschaffen van deze misdaad tegen humaniteit. Nu, honderdvijftig jaar later, is dit land een van de eerste Europese landen die openlijk excuses maken.

We kunnen er veel van zeggen en dat deed de koning ook. Hij vroeg om vergiffenis voor het koningshuis, de staat en voor hen die vinden dat zij geen verantwoordelijkheid hebben over wat hun voorouders hebben gedaan. Hij vroeg begrip voor hen die het niet willen begrijpen. Dat zij wel de strijd ondersteunen voor gelijkwaardigheid van alle mensen, ongeacht hun kleur en achtergrond.

‘De politie zelf vindt het wel een goed plan om vrouwen met een hijab toe te laten’

Dit laatste punt zet mij aan het denken. Afgelopen week hebben we van de minister van Justitie gehoord dat onder anderen moslimvrouwen die een hoofddoek dragen, worden uitgesloten bij de politie. Minister Yesilgöz-Zegerius deelde dit mede op de dag dat moslims gezellig met familie en vrienden het Offerfeest aan het vieren waren. Daardoor kreeg waarschijnlijk geen enkele moslim het nieuws die dag mee. Zelf zegt ze dat het om alle religieuze uitingen gaat. Maar we weten natuurlijk allemaal dat de motie van de PVV over het politie-uniform, de partij met een grote islamobsessie, niet over andere religies gaat. Over neutraliteit gesproken.

Bestaat politieke en religieuze neutraliteit überhaupt in Nederland? We hebben christelijke partijen, socialisten, liberalen, democraten enzovoort. Men vindt dat de politie neutraliteit moet uitstralen. Dat doet volgens hen een hoofddoek niet. Daar waar zij problemen zien, zien het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland en veel andere landen juist een verrijking.

Ook het beroep op de scheiding tussen kerk en staat is in ons land een illusie. Dan zou als eerste bij de politie en in de Kamer de eed afgeschaft moeten worden. Dankzij het toeslagenschandaal hebben we gezien dat ook de neutrale overheid een illusie is. De politie is evenmin neutraal, zie het etnisch profileren en de racistische app-groepen. Sterker nog, de politie zelf vindt het wel een heel goed plan om vrouwen met een hijab toe te laten.

Moslimvrouwen met hoofddoek weigeren bij de politie vindt de minister geen discriminatie, zei ze in een interview. Met alle respect, excellentie en andere politici: de koning vroeg zaterdag tijdens de herdenking van het slavernijverleden om je hart open te stellen voor alle mensen die er niet waren. Voor hen die willen werken aan een samenleving waarin iedereen volwaardig kan meedoen. Hij vroeg ons te respecteren dat er verschillen zijn in beleving, achtergrond en voorstellingsvermogen. Dit is waar het om gaat. Juist dit geldt voor vrouwen en meisjes met een hijab die graag bij de politie in een uniform willen werken, en die nu worden uitgesloten.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -