Sinds de installatie van de regering-Trump, staan veel westerse waarden onder druk. Diversiteit, inclusie en steun aan Oekraïne worden opgeofferd aan het America First-principe. Speelt Amerika, dat we kennen uit films, muziek en mode, nog een rol in jouw leven?
Dimple Sokartara, communicatieadviseur
‘Het is onmiskenbaar dat Amerika al lange tijd cultureel dominant is, bijvoorbeeld in films, muziek en de kledingindustrie. Dat vond ik altijd al problematisch; wellicht komt dat door mijn niet-westerse achtergrond. Bij die films is het ook maar de vraag of je daar het etiket ‘westers’ op kunt plakken; de bombarie daarin is overduidelijk Amerikaans. Veel Europeanen kunnen zich daar ook niet in herkennen.
‘Door sociale media zien we gelukkig dat er ook andere culturen en omgangsvormen zijn dan alleen ‘het wilde westen’ van Amerika. Ik ben zelf een paar keer in de VS geweest en de segregatie die daar bestaat tussen rijk en arm, en tussen verschillende groepen mensen, bevestigde voor mij dat Amerika zeker geen voorbeeldland is.’
Ruben Arnem, docent
‘Vol bewondering laat ik mij informeren over het Amerikaanse nationalisme. Jammer genoeg hebben wij geen Nederland-als-eerste-beleid. Althans met dit nieuwe kabinet zie je gelukkig nog wel wat nationalisme en Hollandse trots. Amerika wordt geleid als een bedrijf. Hard waar nodig, om uiteindelijk het volk te kunnen voorzien van welvaart.
‘Met het D66-beleid, van de vorige kabinetten Rutte, (die qua beleid gegijzeld waren door D66), deden we het tegenovergestelde. Alle aandacht ging jaren naar de groepen die zij het zieligst vonden, want dat is eenmaal het verdienmodel van links. Denk aan asielzoekers, migranten en de regenboogfamilie. Vervolgens werd de rest van het geld verspild aan allemaal onzinnige klimaat- oorlogs- en woke-idealen die de EU belangrijk vindt. En de hardwerkende Nederlander? Die plukken we kaal of treiteren we zo lang, dat ze vanzelf wel naar Hongarije of Spanje emigreren.
‘Jammer genoeg hebben wij geen Nederland-als-eerste-beleid’
‘Uiteraard blijf ik een optimist en blijf ik aandachtig ons kabinet volgen, met hoop op een Ik hou van Holland-beleid.’
Mostafa Hilali, militair
‘Er is natuurlijk een verandering gaande die verontrustend is. De trans-Atlantische banden met Amerika verworden steeds meer tot een transactionele relatie. Trump heeft de verkiezingen gewonnen, dus veel Amerikanen vinden het klaarblijkelijk acceptabel wat er nu gebeurt.
‘Laten we niet vergeten dat deze egoïstische manier van politiek bedrijven ook in Europa aanwezig is. Het gaat niet meer om het collectief, maar om ‘ikke, ikke en de rest kan stikken’. Dat zegt veel over de tijd waarin we leven.
‘Maar het Amerika van films, muziek en mode bestaat nog steeds. We moeten niet vergeten dat er ook een Amerika is buiten Trump. En dat geldt ook voor ons: er is een Europa zoals wij dat zelf zien en ervaren, maar anderen kunnen dat heel anders beleven. Die verschillende beelden botsen nu bijna met elkaar.
‘Het Amerika van films, muziek en mode bestaat nog steeds’
‘Het beeld dat over Amerika heerste, was overigens nooit mijn grootste voorbeeld. De illusie die we via tv en bioscopen hadden, blijkt nu minder realistisch dan gedacht. Ik ben bang dat hetzelfde voor ons geldt. En daarmee komen je bij de vraag: is het idee van een pluriforme samenleving en beschaving in Europa een realistisch zelfbeeld of slechts een hoopvolle droom?’
Ahmed Abdillahi, postbezorger
‘Amerika is een land met veel invloed, en die zal niet snel verdwijnen. We zitten nu wel in een periode van verandering. Alle diversiteits- en inclusiviteitsprogramma’s worden afgeschaft. America First is er kennelijk niet voor minderheden en minderbedeelden. Ik hoop dat de geest van de burgerrechtenbeweging snel weer terugkomt. Momenteel is dat niet aan de orde. Nu is het de tijd van de grote Amerikaanse bedrijven en het kan echt zomaar uit de hand lopen op internationaal niveau. Hoogmoed komt voor de val, wordt gezegd. Ik hoop dat het niet uitkomt, want veel andere landen zullen worden meegesleurd in de ellende.’
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!