3 C
Amsterdam

Neemt onze betrokkenheid bij Oekraïne af? Dit vindt ons panel

Lees meer

Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland een oorlog startte tegen Oekraïne. De berichtgeving hierover domineerde zeker in de eerste maanden het nieuws – en ook nu nog af en toe. Maar volgen we de ontwikkelingen nog altijd even trouw als een jaar geleden? Hoezeer leven we mee met de Oekraïners? Dit vindt ons panel.

Leontine Vreeke (45), salesmanager

‘In het afgelopen jaar wilde ik aanvankelijk alles over de oorlog volgen. Daarna volgde een tijd dat ik mij zoveel mogelijk van het nieuws afsloot. Op dit moment laat ik weer af en toe berichten binnenkomen. Het leed is te groot, de oorlog duurt te lang en ik heb geen invloed op wat daar gebeurt. Als ik de beelden zie, doet het me fysiek pijn.

Dat ik wegkijk, of helemaal niet kijk, wil niet zeggen dat ik niet begaan ben met het Oekraïense volk. Integendeel. Ik heb voor een aanzienlijke tijd een Oekraïens gezin bij mij thuis opgevangen. Ook ben ik betrokken bij de gemeenschap hier in Rotterdam die mij af en toe als vraagbaak gebruikt.

Je hoort ook geluiden dat het Westen geen wapens meer moet geven aan Oekraïne, omdat dat de oorlog alleen maar erger zou maken. Ik kan er zelf niets aan veranderen, maar volgens mij had Poetin al veel eerder gestopt moeten worden.

‘Volgens mij had Poetin al veel eerder gestopt moeten worden’

En nu, met die vreselijke aardbeving in Turkije en Syrië, vraag ik me echt af wat ons op geopolitiek niveau te wachten staat. Wanneer houdt deze ellende op? Zoveel slachtoffers… Voorlopig blijf ik nog even mondjesmaat kijken naar berichtgeving over oorlog en geweld. En ik bid voor alle onschuldige slachtoffers.’

Ibrahim Ozgul (39), ondernemer en bestuurder

‘Sommige geopolitieke ontwikkelingen zijn zo groot, dat je er vanzelf mee te maken krijgt. De oorlog in Oekraïne is daar een voorbeeld van. Hier staat het Westen indirect tegenover Rusland. We helpen Oekraïne in haar onafhankelijkheidsstrijd tegen een van de wreedste dictators van deze tijd: Vladimir Poetin.

Maar vergis je niet. Poetin is al meer dan twintig jaar bezig met oorlog. Eerst in Tsjetsjenië, daarna in Georgië, in Syrië, en sinds 2014 in Oekraïne. Ironisch genoeg heeft hij geprofiteerd van de oneindige ‘oorlog tegen terreur’ retoriek in het Westen. Hij voert zogenaamd ook oorlog tegen terroristen. Maar deze man heeft misschien wel duizend keer meer bloed aan zijn handen dan ISIS.

‘Poetin heeft geprofiteerd van de oneindige ‘oorlog tegen terreur’ retoriek in het Westen’

Helaas zijn er nog te veel nationalistische Russen die achter hem staan. Deze Russen moeten beseffen dat het Poetin zelf is die de grootste bedreiging vormt voor de veiligheid van Russische jongeren die nu in de oorlog als kanonvuur dienen.’

Dimple Sokartara (29), communicatieadviseur

‘Ik ben een maatschappelijk betrokken persoon en dus speelt dit soort thema’s altijd een rol in mijn leven. Het is wel minder dan voorheen, omdat het onontkoombaar is dat ander nieuws bovenaan komt te staan. Vooral nu, met de aardbeving in Syrië en Turkije. De Oekraïne-oorlog is wel prangender dan al die andere conflicten die niet iedere dag in het nieuws komen, ook omdat het Nederland en andere Europese landen direct raakt met de gasprijzen.

‘Het is overduidelijk wie welk land is binnengevallen’

Ik ken mensen die pro-Russisch zijn in deze oorlog. Je kunt wel allemaal historische en culturele redenen daarvoor bedenken, maar het is overduidelijk wie welk land is binnengevallen. Dat is een overtreding van alle humanitaire regels, met duizenden burgerdoden tot gevolg.’

Mostafa Hilali (48), militair

‘We zijn een jaar verder en het is allesbehalve rustig aan het front. We moeten niet vergeten dat de mensen in Oekraïne en alle vluchtelingen de echte slachtoffers zijn. Niet wij, omdat de energieprijzen zijn gestegen.

Naast het vechten is de dialoog met Rusland ook belangrijk om tot echte oplossingen te komen. Praten doe je juist met de vijand. Anders rest er niks anders dan geweld. Er wordt gezegd dat dit niet onze oorlog is en dat de NAVO ervoor verantwoordelijk is vanwege de oostwaartse uitbreiding. Sorry, die mensen weten niet hoe het zit. Sinds 2008 is het Rusland geweest dat westwaarts oprukt. Op ondemocratische wijze, door soevereine landen binnen te vallen. Dat is nogal een verschil met de NAVO-uitbreiding die op basis van verzoek van die landen plaatsvindt.

‘Als je in Rusland anti-oorlog bent, beland je in de bak’

Mensen die pro-Russisch zijn laten zich om de tuin leiden. Ze zijn een speelbal van desinformatie. In onze vrije wereld mag je uiteraard een afwijkende mening hebben. Anti-oorlog zijn, dat zou je eens in Rusland moeten proberen. Dan beland je in de bak. En dat moet voldoende zeggen.’

Anushka Soekhradj (29), sociaal werker

‘Ik volg het nieuws niet actief meer, maar krijg weleens wat mee als de radio toevallig aanstaat. Ik vind dat je beter om je heen kunt kijken: in mijn directe omgeving leeft deze oorlog. Ik spreek mijn Oekraïense buurvrouw, die bij haar thuis het afgelopen jaar gevluchtte familieleden heeft opgevangen. Ook mijn ouders hebben een familie opgevangen. Je hoefde het afgelopen jaar  het gemeentehuis maar binnen te lopen en je merkte hoe druk ze waren met het organiseren van vluchtelingenopvang.

‘Ik volg het nieuws niet actief meer’

Pro-Russisch mag je zijn, pro-oorlog niet. Het reguliere nieuws is zo selectief en eenzijdig, dat alle andere geluiden welkom zijn om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de gehele realiteit. Jammer dat tegengeluid snel wordt weggezet als complottheorie. Ook wij moeten kritisch blijven. Zonder kennis kun je niet oordelen.’

Ahmed Abdillahi (42), postbezorger

‘Laten we zeggen dat ik het met een half oog volg. Er zijn twee dingen. Ten eerste steekt het mij dat in Rotterdam, de stad van Pim Fortuyn en Leefbaar Rotterdam, rechts-georiënteerd Nederland altijd heel lovend is over Oekraïners. Ze zijn ‘netjes’, ‘keurig’, harde werkers, enzovoorts. Niet zoals die andere asielzoekers. Tsjongejonge zeg. Dat doet pijn, omdat andere asielzoekers geen BSN krijgen, maar Oekraïners wel. Veiligheidsregio’s werken innig samen om voor voor de Oekraïners huisvesting, werk en scholing te organiseren. Dat gebeurt voor al die andere wachtenden niet.

‘Het Westen heeft een grote rol gespeeld in de escalatie van deze oorlog’

Mijn tweede punt gaat over de oorlog. Natuurlijk is die invasie door Rusland afgrijselijk en niet goed te praten, maar eerlijk gezegd zat het er aan te komen. Het Westen heeft een grote rol gespeeld in de escalatie van deze oorlog. Rusland voelde zich bedreigd. Stel je eens voor dat Mexico een samenwerkingsverband aangaat met Rusland. Dat zou de VS toch ook nooit toelaten?’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -