8.1 C
Amsterdam

Restaurantketen wil Nederlanders warm maken voor Libanees eten

Anne-Rose Hermer
Anne-Rose Hermer
Journalist.

Lees meer

De Libanese keuken is beroemd in het Midden-Oosten. In Rotterdam probeert Le Souq ook Nederlanders warm te maken voor Libanees eten.

Le Souq is een Libanees restaurantketen met drie vestigingen. Eén in de Markthal in Rotterdam, waar je heerlijk kunt lunchen, één in de Rotterdamse wijk Delfshaven én sinds kort één in Tanger, Marokko. Wat de Franse keuken in Europa is, dat is de Libanese keuken voor de Arabische wereld. Het is niet voor niets de tweede keuken van de wereld, na Frankrijk.

De Kanttekening vroeg Sofia Safieddine-Farhat, die het bedrijf met haar zus en ouders runt, wat Nederlandse koks kunnen leren van de Libanese keuken. “De verfijnde smaak”, antwoordt Safieddine-Farhat zonder aarzelen. “De spil van de Libanese keuken wordt gevormd door mezze, min of meer vergelijkbaar met tapas. Er zijn wel 30 verschillende soorten mezze, voor elk wat wils. Veganisten, vegetariërs, vleesliefhebbers, ze vinden allemaal iets naar hun gading. Alleen zit er geen vis in. De hapjes kunnen een hoofdmaaltijd vormen. Een zeer specifiek ingrediënt van Libanees eten is een mix van zeven kruiden, uitsluitend gebruikt in Libanon. Die koop je bij de kruidenier, maar behalve de samenstellers kent niemand precies de onderlinge verhoudingen van de kruiden. Met deze kruidenmelange wordt vlees gemarineerd, waardoor het vlees een specifieke smaak krijgt. In Nederland is de zevenkruidenmix niet verkrijgbaar. Wel in Libanese toko’s in België, Duitsland of Frankrijk. Daar wonen namelijk veel meer Libanezen dan in Nederland.” Overige ingrediënten die de spil van de Libanese keuken vormen, zijn olijfolie, knoflook, koriander en citroen. “In elk filiaal wordt gekookt met verse producten.”

Het restaurant in Markthal bestaat uit drie delen. Beneden is een toko waar zowel zoete dingen (baklava) als hartige lekkernijen worden verkocht. Vanaf de tussenverdieping hebben de bezoekers uitstekend zicht op het bijzondere plafond. Vooral in de winter is het hier af en toe koud, maar de service van Le Souq behelst ook een deken om de benen te bedekken. Nog een verdieping hoger is het wat warmer. Wat in dit filiaal erg populair is, zijn broodjes kip en de hamburgers. “Alleen zijn onze hamburgers niet te vergelijken met de westerse variant. Het brood is anders en het vlees is veel kruidiger. Er worden wel frietjes bij geserveerd.”

Al het vlees dat bij Le Souq wordt opgediend is halal. “De gasten van Le Souq vormen een doorsnede van de Rotterdamse bevolking. Ze hebben alle denkbare achtergronden. In de Markthal komen voornamelijk toeristen uit binnen- en buitenland. Daardoor hebben we hier slechts voor een deel vaste bezoekers. Mensen komen niet even uit Limburg naar Rotterdam om bij Le Souq te lunchen. Veel van onze gasten laten wel positieve recensies achter. Onze gerechten smaken alsof ze in huiselijke kring zijn klaargemaakt.”

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -