8.6 C
Amsterdam

2 rakaat

Reyis Kurt
Reyis Kurt
Huisarts en schrijver van korte verhalen.

Lees meer

Na de iftarmaaltijd benen vele gelovigen naar de moskee voor het taraweeh-gebed. Het taraweeh is niet verplicht maar vrij populair. De meeste gelovigen doen het in de moskee, maar dat hoeft het niet. Het kan het ook thuis en ook alleen. Maar het is een intensief en best lang durend gebed. Samen gaat het dan makkelijker.

De Turkse gelovige is gewend te bidden volgens de voorschriften van de Turkse staatsgodsdienstafdeling. Daar zijn ze helder in hun boodschap. De richtlijnen van de Hanafi-school worden gevolgd. Deze worden op een manier geïnterpreteerd. Geen poespas. Het volk kan niets met multi-interpretabele vage boodschappen.

De staatsgodsdienstafdeling interpreteert dat het taraweeh 20 rakaat is. Een rakaat is het verschijnsel dat je staand met Allahuakbar start met het gebed, gebeden en koranverzen leest of van de imam beluistert, buigt en bidt, staat en bidt, het voorhoofd op de grond legt en bidt, dat nog een keer doet dan weer gaat staan. Dat is een rakaat. De duur van een rakaat kan variëren. Het is afhankelijk van hoe lang de imam of de gelovige verzen reciteert en in welk tempo. Turkse staatsgodsdienstafdeling-imams reciteren veelal kort zodat de duur van het gebed behapbaar is.

De imams moeten ook met time management rekening houden

Nu is het publiek van moskeeën verbonden aan de Turkse staatsgodsdienstafdeling in Nederland in de afgelopen jaren fors veranderd. Gelovigen met allerlei etnische achtergronden komen er voor de taraweeh. Zij gaan voor de interpretatie dat het taraweeh 8 rakaat is. Met de snelheid van de Turkse imams is dat dan zo gedaan. Maar gelukkig heeft de staatsgodsdienstafdeling enige tijd geleden de imams gemaand om rustiger te reciteren. Dan zijn beide varianten in de Turkse moskee best plezant om uit te voeren.

Mijn vader heeft een eigen onderwerp dat hij belangrijk vindt. Hij hangt de Shafi-school aan. Imam Shafi heeft in Gaza geleefd en zijn religieuze werken daar geschreven. Volgens deze lezing moet je niet per 4 rakaat maar per 2 rakaat uit het gebed stappen en dan weer met een Allahuakbar beginnen. Technisch heeft hij helemaal gelijk. Niet verplichte gebeden gaan altijd in 2 rakaat. Maar de imams moeten ook met time management rekening houden. Daar heeft mijn vader weer geen boodschap aan.

Elke ramadan besteden we veel tijd aan het taraweeh en discussiëren we over vorm van dit gebed.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -