6.7 C
Amsterdam

Heb je de Egyptenaar al geprobeerd?

Maritere Nguema
Maritere Nguema
Journalist gespecialiseerd in cultuur.

Lees meer

Niets mis met de Italiaan of de Griek, maar heb je de Egyptenaar al geprobeerd?

Nederland en Belgiё huizen talrijke restaurants waar je allerlei multiculturele smaken kunt proeven. De Kanttekening bezocht een Australisch, een Maleisisch en een Egyptisch restaurant. ‘Ik hoop dat Egyptisch eten populair wordt in Nederland, ik vecht er zeker voor.

Australisch
De barbecuetijden liggen nog maar net achter ons. Voor mensen die ze nog niet kunnen loslaten, is misschien het Australische restaurant Southern Cross in het Noord-Hollandse Heemstede een optie. Het rooster neemt daar een belangrijke plaats in. ‘Dertien jaar geleden toen wij openden, waren wij een nieuwigheid. Nu zien de mensen in de omgeving ons gewoon als een leuk buurtrestaurant’, zegt kok Peter Edwards. ‘Als mensen bij ons twee exact dezelfde gerechten bestellen, vraag ik hun altijd om eentje te verwisselen met iets anders van het menu, zodat ze die ook kunnen proeven.’ Het is niet de enige eetgelegenheid uit Down Under in Nederland. Zo is in Amsterdam Drovers Dog te vinden met twee filialen. ‘De klantenkring bestaat vooral uit oudere mensen die decennia geleden naar Australiё geёmigreerd waren en nu weer teruggekomen zijn. Maar wij hebben ook jongeren die op het punt staan te gaan backpacken, en hier hun afscheidsfeestje houden’, vertelt Edwards. Waarom bijvoorbeeld Chinese en Italiaanse restaurants populairder zijn, weet hij niet zeker. ‘Wellicht omdat dat gevestigde keukens zijn. Die bestaan al tientallen jaren.’ Behalve gebarbecued wordt er ook geroosterd in de Australische cuisine. Bijvoorbeeld vis, die in de oven gedaan wordt. De producten, zoals vlees, worden ingevlogen en komen per boot. Veel voorkomende ingrediёnten zijn gember en Aziatische groenten. De keuken is een mengelmoes van onder meer Chinese, Griekse en Italiaanse invloeden. Hoewel de originele bewoners de Aboriginals zijn, wordt er pas geregistreerd vanaf de tijd dat de Britten voet op het continent zetten en daar gingen wonen. Daarna volgden de immigranten. Zij hebben hun stempel gedrukt op de Australische eetcultuur.

Maleisisch
Xavier Hoh, de zoon van de eigenaar van het restaurant Kuala Lumpur, kan gerust een ambassadeur voor het Maleisische eten worden genoemd. Het restaurant dat zich in Antwerpen bevindt, heeft als clientѐle diamantairs die er zaken met hun eigen klanten doen, maar evengoed de ‘gewone’ Vlaamse familie. Ook in Nederland zijn er enkele Maleisische eetgelegenheden, zoals de restaurants Wau en Kampong Kita. De gasten komen er voor de keuken die een fusion is van de keukens van verschillende Aziatische landen. ‘Door de Maleisische handelsroutes heeft het veel invloeden gekend’, vertelt Hoh. ‘De centrale ligging van het land in Zuidoost-Aziё heeft het eten van het volk gevormd. De Maleisische cuisine is divers en uniek, het lijkt niet op bijvoorbeeld Thais of Chinees eten. Het heeft wat weg van het Indonesische voedsel, maar ook weer niet helemaal.’ Een typisch gerecht is er niet. Maar de officiёle nationale schotel is Nasi Lemak, gekookte rijst met kokosmelk. Verder zijn kokos en curry sleutel-ingrediёnten. ‘We wokken, stomen, grillen en frituren’, zegt Hoh. De eetgelegenheid importeert bestanddelen als kruiden en slaat ook in bij Aziatische supermarkten.

Egyptisch
Falafel kent iedereen. De gefrituurde gekruide balletjes zal menigeen als Israёlisch brandmerken, maar ‘het is toch echt een typisch Egyptisch gerecht’, beweert Ali Mourad, die eethuis Habibi in Rotterdam leidt. Mourad, die oorspronkelijk uit Egypte komt, verbetert en vertelt verder. ‘De Israёlische versie is vervangen door kikkererwten. Wij gebruiken tuinbonen, wat het gerecht luchtig maakt.’ Het Rotterdamse hotel New York kan daar helemaal mee instemmen. De restaurateur levert voor dit hotelbedrijf. ‘Ik hoop dat Egyptisch eten populair wordt in Nederland, ik vecht er zeker voor’, zegt Mourad. Habibi houdt kookworkshops en wil wellicht sociaal netwerk Facebook op. Hij stelt de enige met een dergelijke zaak te zijn. In Vlaanderen is er een etablissement in Brugge en in een ander wordt de Egyptische kaart gecombineerd met de Italiaanse. Mourad opende zijn deuren zeven jaar geleden. Mensen die met Egyptenaren getrouwd zijn of zelf een Egyptische vader of moeder hebben, frequenteren de zaak. De basisingrediёnten in het land van de farao’s zijn de ui en het knoflook. Mourad krijgt uit Egypte voedingsmiddelen als komijn en tomatensaus aangeleverd. ‘Egyptische bedrijven in Nederland voeren die in.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -