5.9 C
Amsterdam

Aangifte Indische Nederlanders na schrappen ‘Bersiap’ door Rijksmuseum

Lees meer

Het Rijksmuseum gaat bij een aanstaande tentoonstelling over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) de term ‘Bersiap’ niet gebruiken. De Federatie Indische Nederlanders doet aangifte tegen de Indonesische gastcurator Bonnie Triyana.

Historicus Triyana meent dat ‘Bersiap’ een ‘sterk racistische lading’ heeft omdat de term vooral door Nederlanders wordt gebruikt en doelt op ‘primitieve, ongeciviliseerde Indonesiërs als daders van de gewelddadigheden’. Volgens hem is het hele idee dat Nederlanders hebben van deze periode ‘niet geheel vrij van rassenhaat’.

De Federatie Indische Nederlanders is woedend en noemt Triyana een ‘Bersiap-ontkenner’. ‘Ik word hier fysiek onpasselijk van’, reageert FIN-voorzitter Hans Moll. FIN heeft ook aangifte gedaan tegen deze ‘krankzinnige en stuitende vorm van Bersiap-ontkenning’.

‘Bersiap’ is de Indonesische vertaling van ‘Sta paraat!’, een strijdterm die Indonesiërs gebruikten. De term dient als aanduiding voor de gewelddadige tijd in Indonesië vlak na de Japanse overgave, toen nationalistische Indonesische jongeren (Indische) Nederlanders aanvielen, evenals Molukkers, Chinezen, Japanners en van ‘pro-Nederlandse gezindheid’ verdachte Indonesiërs. De schattingen van het aantal doden lopen uiteen tussen de duizenden en enkele tienduizenden.

Ook rechtse politici reageren verontwaardigd. ‘Rijksmuseum = genocideontkenners’, zegt Martin Bosma. En Annabel Nanninga, Amsterdams raadslid van JA21, twittert: ‘Het is dat het onderwerp bersiap bepaald niet grappig is, anders was dit geschiedvervalsende (en uiteraard deels gesubsidieerde) geleuter ronduit lachwekkend.’

- Advertentie -