Ook Nederlanders migreren naar andere oorden. Op het Caribische eiland Bonaire is het aantal Nederlandse migranten de afgelopen jaren zelfs fors toegenomen, en niet iedereen is er blij mee.
De afgelopen dertig jaar is het aantal migranten uit welvarende landen op het eiland sterk gegroeid, meldt het economievakblad ESB. De bevolking is tussen 1992 en 2023 meer dan verdubbeld, van 10.000 naar 24.000 inwoners. Een kwart van deze groei is te wijten aan migratie uit welvarende landen, schrijft het vakblad op basis van cijfers van het CBS.
Van de mensen die in 2023 op het eiland wonen, is 19 procent afkomstig uit Nederland en de Verenigde Staten. In 1992 was dit aandeel nog 5 procent. Deze groep migranten steeg van 466 inwoners naar 4.578 in 2023. Uit de cijfers blijkt niet het totale aantal migranten, dus het is onduidelijk hoe groot het aandeel Nederlanders is.
De toename is niet te zien op de buureilanden Aruba en Curaçao. De populariteit van Bonaire onder Nederlandse migranten zou kunnen komen doordat het nog steeds een bijzondere gemeente van Nederland is, of doordat de werkgelegenheid er fors is gestegen, zo suggereert de nieuwssite.
Maar ook op dit Caribische eiland is er weerstand tegen de toenemende migratie. Het zorgt voor prijsstijgingen op de woningmarkt en een groeiende kloof tussen rijk en arm. Ook zou de lokale cultuur onder druk komen te staan.