Mensenrechtenactivisten zijn ontstemd over de manier waarop de Amerikaanse regering de kogel heeft onderzocht die de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh in mei heeft gedood. Amerika stelt dat de kogel Israëlisch is, maar dat niet kan worden gezegd dat het schot intentioneel was.
De Amerikaanse verklaring zorgt dat Israël straffeloos door kan gaan met misdaden plegen ook wanneer journalisten worden gedood’, vinden activisten. Dit meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.
Zonder eigen onderzoek of de schutter te ondervragen, zegt Amerika, op basis van eerdere Israëlische en Palestijnse onderzoeken, dat het ging om een ‘tragische samenloop van omstandigheden’. En dan te midden van een ‘militaire operatie’ tegen ‘facties van de Palestijnse Islamitische Jihad’, na een ‘serie van terroristische aanslagen in Israël’.
Volgens de Palestijns-Amerikaanse onderzoeker Yousef Munayyer is de verklaring een ‘gemiste kans’. ‘Ze hebben nogmaals gefaald om achter de waarheid te staan’. De verklaring is volgens Munayyer ‘een oefening in beide kanten en gelijkstelling’ (van verantwoordelijkheid, red.).’
Ook het feit dat de verklaring op 4 juli naar buiten kwam – de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, waar de meeste Amerikanen met andere dingen dan het nieuws -, is aanleiding voor kritiek en wantrouwen.
Het Arab American Institute, een in Washington gevestigde denktank, zegt dat de Amerikaanse regering ‘de losse eindjes aan elkaar wilde knopen’ voordat Biden volgende week naar Israël reist.
Persgroepen, waaronder het wereldwijde Comité ter Bescherming van Journalisten willen nog steeds een uitgebreid, onafhankelijk en VS-geleid onderzoek naar de dood van Abu Akleh. Maar: ‘Het doden van Shireen Abu Akleh is geen los eindje’ en zou ‘systematisch zijn voor de manier waarop Israël Palestijnen behandelt’.
Het Amerikaanse Palestijnse Community Network (USPCN) zegt dat de meeste Arabische Amerikanen toch al niet dachten dat de Democratische Partij van Biden de Palestijnen nog gerechtigheid kan brengen.
‘Immigranten, zwarte mensen, Arabieren en andere onderdrukte gekleurde gemeenschappen hebben bij de laatste nationale verkiezingen op de Democraten gestemd, ja, maar dat waren stemmen tegen Trump meer dan stemmen voor Biden of de Democraten. Geen van beide keuzes is tegenwoordig erg goed voor ons.’