Gülenisten krijgen steeds vaker een afwijzing op hun asielaanvraag in Nederland. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meent dat bescherming in Nederland minder noodzakelijk is dan voorheen, maar advocaten noemen dit onterecht.
Dit meldt NRC. Hoewel er geen officiële cijfers beschikbaar zijn, baseert de krant dit bericht op een rondvraag onder advocaten die Turkse gülenisten bijstaan.
Het gaat om volgelingen van Fethullah Gülen, een Turkse geestelijk leider die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup in 2016. Sindsdien is elke link met zijn beweging genoeg reden voor vervolging.
Tot eind vorig jaar erkende Nederland het gevaar dat deze mensen liepen en werden vrijwel alle asielaanvragen door de IND goedgekeurd. Dit veranderde echter per 1 december 2023, aldus NRC.
Het nieuwe ambtsbericht over Turkije, waarin de veiligheidssituatie van het land wordt beschreven, werd aangepast. Op de vraag of gülenisten nog steeds op grote schaal worden vervolgd zoals vlak na de coup, was het antwoord ‘nee’. Toch vermeldt het rapport ook dat vermeende gülenisten nog regelmatig worden gearresteerd.
De IND baseerde haar beslissingen vooral op de vermelding dat de vervolging is afgenomen, aldus advocaat Arslan in NRC. Hij vocht met succes zo’n beslissing aan. De Haagse rechtbank oordeelde dat het ministerie ‘selectief’ informatie uit het ambtsbericht heeft gebruikt door enkel de verminderde intensiteit van de vervolging te benadrukken, terwijl andere tegenstrijdige informatie werd genegeerd, schrijft NRC.
Dit betekent echter niet dat andere asielzaken nu automatisch een positieve uitkomst krijgen. De IND is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.