24.8 C
Amsterdam

Amerikaans onderzoek: evangelische christenen grootste supporters Israël

Lees meer

Twee organisaties van tot het christendom bekeerde Joden -Chosen People Ministries en de Alliance for the Peace of Jerusalem- hebben onderzoek gedaan naar christelijke steun voor de staat Israël. Hun niet verrassende conclusie: evangelische christenen zijn de belangrijkste supporters van Israël.

Ruim tweeduizend christenen deden mee aan het onderzoek, dat concludeert dat evangelische christenen veel meer achter Israël staan dan rooms-katholieken. Evangelische christenen hebben conservatievere opvattingen dan bijvoorbeeld rooms-katholieken en gematigde protestanten.

Van de respondenten in het onderzoek steunen evangelische christenen Israël het meest, met 47 procent. 23 procent zegt Israël ‘zeer sterk’ te steunen, 13 procent zegt Israël ‘te steunen’ en 11 procent zegt ‘geneigd te zijn Israël te steunen’. Onder andere groepen is dat lager: 42 procent van de algemene protestanten steunt Israël en 32 procent van de katholieken.

De meeste steun voor Israël komt voorts van degenen die geloven dat ‘Gods verbond met het Joodse volk nog steeds van kracht is’, een opvatting die vooral onder evangelische christenen leeft. 48 procent van de respondenten, bijna de helft dus, onderschrijft deze stelling. Verder maakt 87 procent van de ondervraagden zich zorgen over antisemitisme in Amerika en vindt 48 procent het antisemitisch om te zeggen dat Israël geen bestaansrecht heeft.

49 procent van de ondervraagden wijst Hamas aan als schuldige voor de huidige oorlog in Gaza, terwijl slechts 8 procent Israël de schuld geeft. Daarnaast vindt 45 procent de Israëlische reactie op de Hamas-aanvallen van 7 oktober 2023 gerechtvaardigd. Het onderzoek toont ook aan dat immigranten in de VS na verloop van tijd meer pro-Israël en minder pro-Palestijns worden.

Ten slotte gelooft 43 procent van de respondenten dat Amerikaanse topuniversiteiten, zoals Harvard, Yale en Princeton, antisemitisme op de campus gedogen, tegen 13 procent die dit niet gelooft. Van degenen die geloven dat Amerikaanse topuniversiteiten ‘een zekere mate van antisemitisme tolereren’ meent 74 procent dat deze academische instellingen ‘actief antisemitisme promoten’.

- Advertentie -