23.3 C
Amsterdam

Amerikaanse sancties tegen Israël vanwege aanhoudend geweld op Westbank

Lees meer

De Verenigde Staten kondigden gisteren nieuwe sancties aan tegen Israël, vanwege het aanhoudende geweld tegen Palestijnse burgers op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dit bericht de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

De maatregelen zijn aangekondigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en van Financiën. Het gaat om sancties tegen drie Israëlische burgers – Isachar Manne, Reut Ben Haim en Aviad Shlomo Sarid – en vier illegale Israëlische nederzettingen: Manne Farm, Meitarim Farm, Hamahoch Farm en Neriya’s Farm.

Ze worden ervan beschuldigd betrokken te zijn bij geweld of intimidatie, inbeslagname van Palestijnse eigendommen en andere acties die de veiligheid van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever bedreigen. Daarnaast is de extremistische groepering Lehava op de zwarte lijst gezet, een koepelorganisatie voor Israëlische kolonisten. Lehava is de grootste gewelddadige extremistische organisatie in Israël met meer dan 10.000 leden, aldus de VS.

Alle tegoeden die de gesanctioneerde personen en groeperingen hebben in de VS worden bevroren. Ook is het voor hen niet meer mogelijk om zaken te doen in de VS. ‘Wij moedigen de regering van Israël ten zeerste aan om onmiddellijke stappen te ondernemen om deze personen en entiteiten ter verantwoording te roepen’, zegt Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Bij gebrek aan dergelijke stappen zullen wij onze eigen verantwoordingsmaatregelen blijven opleggen.’

- Advertentie -