De Amsterdamse gemeenteraad heeft een voorstel aangenomen om Jodenhaat tegen te gaan. Enkel Denk stemde tegen dit initiatief, meldt Jonet.
In Amsterdamse scholen zal meer aandacht komen voor de Joodse geschiedenis in Nederland en over de Holocaust in het lespakket. Daarnaast pleit het voorstel voor het vergroten van de aangiftebereidheid onder Joden en het makkelijker maken van aangiftes. Tevens komt er een onderzoek naar antisemitisme in Amsterdam.
Het initiatief was een idee van CDA, VVD, FvD en ChristenUnie. Ook de Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, D66, SP en PvdA stemden voor. BIJ1 onthield zich van stemming en DENK stemde tegen.
Vorig jaar nam de gemeenteraad al het zogeheten Amsterdams Joods Akkoord aan. Een meerderheid beloofde daarin meer te zullen doen tegen Jodenhaat in Amsterdam. In het Joods Akkoord werd erkend dat het aantal antisemitische incidenten sinds 2000 is toegenomen, de meeste Joden niet meer herkenbaar als Jood over straat willen en bang zijn dat hun buurt erachter komt dat ze Joods zijn.
In dit Joods akkoord werd de internationale IHRA-definitie van antisemitisme gehanteerd. Volgens de Amsterdamse Denk-voorman Mourad Taimounti is dat een reden om nu tegen te stemmen: het huidige actieplan tegen Jodenhaat is een uitvloeisel van het joods Akkoord, en de IHRA-definitie zou ook kritiek op Israël aanduiden als antisemitisme.
Ook zegt Taimounti moeite te hebben met de grote rol die het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) in zou nemen in de aanpak, bijvoorbeeld in het samenstellen van lespakketten: ‘Dat stond zo in de eerste versie van de tekst en dat is eruit gehaald. Maar kom zeg, ik ga mijn kinderen op school niet overlaten aan een Israëlische lobbyorganisatie.’
Een derde reden voor Denk om tegen te stemmen: in het voorstel staat dat antisemitisme meer voorkomt bij biculturele gezinnen. ‘Voor ons als Denk is dat een klap in het gezicht. Het is een belediging om antisemitisme en discriminatie te koppelen aan etniciteit’, aldus Taimounti.