6.8 C
Amsterdam

‘Apartheid’ in India: hindoes in ziekenhuis gescheiden van moslims

Lees meer

In een openbaar ziekenhuis in de Indiase staat Gujarat worden islamitische coronapatiënten van hindoeïstische patiënten gescheiden. Critici beschuldigen het ziekenhuis van apartheid.

De hoofdarts van dit ziekenhuis in Ahmedabad, de grootste stad in Gujarat, verdedigt dit beleid tegenover de Indiase krant Indian Express:

‘Over het algemeen zijn er aparte afdelingen voor mannelijke en vrouwelijke patiënten. Maar hier hebben we aparte afdelingen gemaakt voor hindoe- en moslimpatiënten. Het is een beslissing van de regering en u kan het hen vragen.’

In Gujarat is de nationalistische BJP van Narendra Modi aan de macht. Modi was van 2001 tot 2014 de belangrijkste minister van de deelstaatregering van Gujarat, voordat hij minister-president van India werd.

De Arabische nieuwszender al Jazeera heeft deelstaatminister voor volksgezondheid aan de tand gevoeld over de religieuze segregatie in het staatsziekenhuis in Ahmedabad. Die gooide meteen de telefoon op de haak. Al Jazeera sprak ook met de Indiase socioloog Ghanashyam Shah.

‘Gujarat kennende, ben ik niet verbaasd dat dit is gebeurd’, zegt Shah. ‘Het is heel voor de hand liggend. De nepnieuwspropaganda rond moslims die het virus verspreiden, heerst waarschijnlijk in heel India. Maar ik kan zien dat het zichtbaar is in Gujarat.’

Veel Indiase moslims hebben het idee dat zij tot zondebok worden gemaakt. Naar aanleiding van berichten in hindoe-nationalistische media over een groot islamitisch festival in New Delhi werd de hashtag #coronajihad trending op social media.

De staat Gujarat heeft een beruchte reputatie als het gaat om moslimhaat. In 2002 was Ahmedabad een van de belangrijkste epicentra van religieus geweld in Gujarat. Toen werden bijna tweeduizend moslims gedood, tientallen vrouwen verkracht en verloren duizenden anderen hun woning.

- Advertentie -