Gisteren kreeg Geert Wilders een chatsjkar, een Armeense kruissteen, uitgereikt als dank voor zijn politieke steun voor de Armeense zaak. Ook in de kwestie rond Nagorno-Karabach steunt Wilders de Armenen, die om dit gebied strijden tegen Azerbeidzjan. De steen werd uitgereikt door Onik Gelici, voorzitter van de Armeense Kerk in Almelo.
Vandaag kreeg ik de Armeense kruissteen/chatsjkar van de heer Gelici, Vz van de #Armeense Kerk in Almelo. Trots om #Armenië te steunen!
Today I got the Khackar/խաչքար from mr. Gelici, Chairman of the #Armenian Church in Hengelo. Proud to support #Armenia! #Wilders #PVV pic.twitter.com/XpbMduTXtD
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) October 7, 2020
De PVV-voorman staat achter de Armeense zaak, ook omdat hij die als bondgenoot in de strijd tegen de islam beschouwt. Azerbeidzjan en diens bondgenoot Turkije zijn moslimnaties. Als dank besloot de Armeense Apostolische Kerk in Almelo hem daarom te bedanken met een Armeense kruissteen.
Deze kruisstenen staan symbool voor de Armeense christelijke identiteit. In de stad Culfa in Azerbeidzjan stonden lange tijd duizenden chatsjkars. Ze werden in de periode 1995-2005, na de eerste oorlog om Nagorno-Karabach, door Azerbeidzjanen vernield.
Sommige Armeense Nederlanders waarderen Wilders’ inzet voor de Armeense zaak. ‘Je hebt mijn stem als Armeniër’, reageert een twitteraar. Iemand anders reageert onder het Facebookbericht: ‘Waar was die ‘held’ tijdens het kinderpardon? Waarom wilde hij de Armeense kinderen niet helpen?’, doelend op de Armeense asielkinderen Lili en Howick, die in 2018 dreigden Nederland te worden uitgezet.
Het Armeens-Nederlandse GroenLinks-Statenlid (Zuid-Holland) Armine Stepanyan heeft moeite met Wilders’ omarming van de Armeense zaak. ‘Geert Wilders is tegenstrijdig bezig. Hij doet alsof hij voor de Armeniërs wereldwijd en in Nederland opkomt, maar zijn politiek van haat en racisme zorgt voor meer uitsluiting. De gemiddelde Nederlander op straat ziet het verschil niet tussen een Armeen of een Turk, ik word als buitenlander gezien en zelfs wel eens voor ‘vieze Turk’ uitgemaakt. Dus bedankt Wilders.’
Armenië en Azerbeidzjan zijn sinds 27 september in oorlog over Nagorno-Karabach. Dit gebied hoort officieel bij Azerbeidzjan, maar is na de val van de Sovjet-Unie in 1991 door de Armeniërs bezet tijdens een bloedige oorlog. Azerbeidzjan wil het gebied terug. Volgens Armenië is het gebied historisch gezien Armeens.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Turkije Azerbeidzjan militair steunt in de strijd tegen Armenië. Rusland, Amerika en Frankrijk vinden dat Turkije olie op het vuur gooit en doen een beroep op Turkije om de gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan te stoppen, maar daar heeft Erdogan weinig zin in. Eerst moet Armenië zich helemaal terugtrekken uit Nagorno-Karabach.
Gisteren besloot de Kamer dat Nederland Turkije moet aanspreken binnen de NAVO-raad om zich niet te mengen in het conflict. Denk stemde tegen.