16.9 C
Amsterdam

Arnon Grunberg houdt vredeslezing: ‘Wie het over oorlog wil hebben, moet over vrede praten’

Lees meer

Schrijver Arnon Grunberg houdt vandaag de Nationale Vredeslezing in de Utrechtse Domkerk. ‘Wie over oorlog wil spreken, moet ook over vrede praten, en wie over vrede wil spreken, moet iets zeggen over oorlog’, schrijft Grunberg op LinkedIn.

Vredesbeweging Pax, organisator van de lezing, wijst op haar website op de oorlogen in Oekraïne, Soedan en Gaza en uit zorgen over de toenemende militarisering en het risico op wereldwijde escalatie. Ook worden problemen dichter bij huis benoemd, zoals ‘de polariserende politiek van radicaal- en extreemrechts’, die in Nederland en Europa terrein wint. ‘De noodzaak om ons nú in te zetten voor vrede is groter dan ooit’, benadrukt Pax.

Voor een verbindende en hoopgevende boodschap is schrijver Grunberg uitgenodigd, die vele boeken en artikelen op zijn naam heeft staan. In 2020 verzorgde hij ook de 4-mei-voordracht op de Dam, een lezing die controversieel was. Grunberg stelde toen: ‘Voor mij was het vanaf het begin duidelijk: als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij.’ Hij werd hierop door extreemrechts, onder wie Joost Eerdmans (JA21), beschuldigd van het ‘besmeuren’ van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog door Marokkanen erbij te betrekken.

- Advertentie -