2.4 C
Amsterdam

Ayaan Hirsi Ali steunt ontslag rector Harvard

Lees meer

Voormalig Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vindt het een goede zaak dat Claudine Gay is opgestapt als rector van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard. Ze gelooft dat progressieven zich massaal tegen Gay hadden gekeerd als ze een witte man was geweest, in plaats van een zwarte vrouw.

‘Stel je nu eens voor dat een blanke heteroman rector van Harvard zou zijn’, schrijft Hirsi Ali op X. ‘En hij zei dat oproepen tot genocide tegen Joden op de campus afhankelijk waren van de context? Of als hij half zoveel plagiaataanklachten had als Claudine Gay? Zou de New York Times hem een platform geven om uit te roepen dat hij het slachtoffer is een volksgericht?’

Hirsi Ali vertolkt de mening van veel conservatieve Amerikanen, die Harvard een links en antisemitisch broeinest vinden en blij zijn dat Gay is opgestapt. Maar progressieve X-gebruikers hebben kritiek op Ayaan Hirsi Ali, omdat Claudine Gay volgens hen helemaal niet het antisemitisme verdedigde, maar pro-Palestijnse uitlatingen die ten onrechte als antisemitisch worden opgevat. Hirsi Ali liegt de boel bij elkaar stellen haar criticasters, zoals dat jaren geleden ook deed om het Nederlandser staatsburgerschap te verkrijgen.

Want hoe zat het ook alweer? Ayaan Hirsi Ali werd in 1969 geboren in Somalië in een islamitische familie. In 1992 vroeg ze asiel aan in Nederland en kreeg in 1995 het staatsburgerschap. Na haar studie politicologie in Leiden ging ze aan de slag bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid.

Ayaan Hirsi besloot in 2001 met de islam te breken, vanwege de aanslagen van 11 september en het lezen van het Atheïstisch manifest van Herman Philipse. Ook voelde ze zich niet meer bij links thuis en sloot zich aan de bij de VVD, die na de moord op Pim Fortuyn een rechtsere koers was ingeslagen. Vanwege haar ongezouten islamofobe standpunten werd Hirsi Ali – inmiddels VVD-Kamerlid – steeds vaker bedreigd, helemaal nadat ze in 2004 de blasfemische film Submission uitbracht met filmmaker Theo van Gogh. Op 2 november 2004 werd Van Gogh vermoord vanwege deze film. Hirsi Ali dook enkele maanden onder.

In 2006 emigreerde ze naar de Verenigde Staten, vanwege de commotie over hoe ze aan het Nederlandse paspoort was gekomen. Ayaan Hirsi Ali had toen ze asiel aanvroeg een valse naam opgegeven en gelogen over haar land van herkomst. Dit werd in 2006 bekend gemaakt door het tv-programma Zembla en zorgde voor een enorme politieke rel. Het onbuigzame optreden van VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken, die stelde dat Hirsi Ali ‘vooralsnog wordt geacht het Nederlanderschap niet te hebben verkregen’, zorgde zelfs voor de val van het kabinet-Balkenende II.

In de VS ging Ayaan Hirsi Ali aan de slag voor een rechtse denktank. Ze bleef voor controverse zorgen. Zo zou Ayaan Hirsi Ali in 2014 een eredoctoraat krijgen van de Brandeis University, maar na protesten van de islamitische burgerrechtenbeweging CAIR trok de universiteit het aanbod plotseling in. Volgens Brandeis had Ayaan Hirsi Ali in het verleden bepaalde uitlatingen gedaan die in strijd waren met de ‘kernwaarden’ van de universiteit, omdat ze ‘islamofoob’ waren.

Ten slotte verraste Ayaan Hirsi Ali in november 2023 vriend en vijand opnieuw, door zich publiekelijk tot het christendom te bekeren. Ze vond dat het leven ‘zonder spirituele troost’ ondraaglijk was. Hiermee trad ze in het spoor van Eva Vlaardingerbroek, Jordan Peterson en andere extreemrechtse publicisten, die vanwege hun afkeer voor de ‘politieke islam’ om politiek-culturele redenen tot het christendom overgaan.

- Advertentie -