Volgens Artsen Zonder Grenzen (AzG) is in Soedan sprake van een ‘etnisch gemotiveerde en genocidale belegering’. Tot die conclusie komt de organisatie in een rapport dat deze week verscheen.
De hulporganisatie maakt zich vooral zorgen over de situatie in de regio Noord-Darfur en de stad Al-Fashar, in het midden van de provincie. Hier lopen vooral de Zaghawa, een niet-Arabische gemeenschap, groot gevaar. Deze stam is expliciet tot doelwit gemaakt door de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF).
‘De uitgesproken en duidelijke intentie van het RSF is om Al-Fashar weg te vagen en etnisch te ‘zuiveren’ van de Zaghawa-gemeenschap. En vergeet niet, dit werd niet gezegd door topcommandanten of generaals. Dat het gewone strijders waren, toont hoe diep de overtuiging is ingebed’, vertelt Michel-Olivier Lacharité, hoofd noodhulp bij AzG, in een interview met NRC.
De situatie doet volgens de organisatie denken aan de eerdere genocide op de Masalit-stam in West-Darfur in 2023. De Zaghawa zouden een soortgelijk lot kunnen wachten.
Hoewel de hulporganisatie niet gaat over het spreken van recht, wil zij wel dat haar observaties iets teweegbrengen. Hierbij kijkt AzG vooral naar de internationale gemeenschap. ‘Internationale actoren, waaronder VN-instellingen en lidstaten, en staten die steun verlenen aan de strijdende partijen, moeten dringend actie ondernemen en druk uitoefenen om verder massaal geweld te voorkomen en noodhulp mogelijk te maken’, aldus AzG.
De Amerikaanse president heeft eerder aangegeven dat Soedan zijn volgende vredesproject wordt. Het is de vraag in hoeverre hij invloed heeft op de betrokken partijen. RSF wordt onder andere gesteund door de VAE en Rusland, terwijl het rivaliserende regeringsleger wordt gesteund door Turkije, Iran en Egypte.