3.4 C
Amsterdam

Baudet verdedigt ‘relatief gematigde’ dictator en massamoordenaar Assad

Lees meer

Vanmiddag debatteerde de Tweede Kamer over een terugkeerregeling voor Syriërs in Nederland. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) zei in de Kamer daar nog niets voor te voelen.

Knol zal voor de zomer opnieuw hebben onderzocht hoe veilig het is in Syrië. Maar ze blijft voor nu bij het standpunt dat de situatie er nog ‘zeer zorgwekkend’ is.

Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, had het debat aangevraagd. Hij vindt dat Syrische vluchtelingen in Nederland wel degelijk terug kunnen naar Syrië, omdat in grote delen van dat land de rust wou zijn wedergekeerd. Volgens Baudet kun je ook best onderhandelen over een vluchtelingendeal met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, die vluchtelingen heeft uitgenodigd om weer terug te keren.

‘Ik zeg niet dat Assad een soort Bambi is’, antwoordde Baudet op kritische vragen van VVD-Kamerlid Dennis Wiersma, ‘maar verzin eens een alternatief’. De Syrische regering was volgens Baudet altijd ‘relatief gematigd’ en ‘geordend’. ‘Er was tolerantie voor minderheden, ook voor christenen, mensen voor wie we op zouden moeten komen, in plaats van dat we altijd onze vijanden subsidiëren, zoals ISIS en al Nusra, wat de heer Rutte deed’, aldus Baudet.

Maar wil Baudet nu echt weer mensen terugsturen naar het regime waardoor ze soms zelfs gemarteld zijn?, vroeg Anne Kuik (CDA). Toch volhardde Baudet dat het er toch al veilig zou zijn, wat ook de reden is dat Denemarken Syriërs weer wil terugsturen.

Zijn collega-Kamerleden van GroenLinks, D66 en VVD wierpen terug dat dat Deense plan waarschijnlijk niet gaat gebeuren, omdat het nog te onveilig is. Volgens staatssecretaris Broekers-Knol zijn de Deense pogingen om Syriërs terug te sturen tot nu toe dan ook gestrand bij de rechter.

Het is ook apart dat Baudet een dictator vertrouwt die gifgas heeft gebruikt op zijn bevolking en veel teruggekeerde mensen heeft opgepakt en gemarteld, merkte Tunahan Kuzu (Denk) op. Baudet antwoordde dat dat soort ‘politieke vluchtelingen’ dan maar beter ‘in de regio’ kunnen worden opgevangen.

De Syrische Burgeroorlog, die in 2012 uitbrak, heeft aan honderdduizenden mensen, (buitenlandse) strijders en burgers, het leven gekost. Het Assad-regime heeft niet alleen gifgas tegen burgers ingezet, maar zich ook schuldig gemaakt aan martelingen en buitenrechtelijke executies. Bovendien heeft het opstandige wijken in steden bestookt met barrel bombs (vatenbommen). Dit alles met veel burgerslachtoffers tot gevolg, aldus een VN-rapport uit 2014.

Baudet kreeg in zijn pleidooi voor een terugkeerregeling bijval van de rechtse partijen PVV en JA21. De drie rechtse partijen vinden ook dat vluchtelingen na vijf jaar geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd meer mogen krijgen. Maar volgens de Broekers-Knol is het een misverstand dat na vijf jaar automatisch een permanente vergunning wordt verstrekt. Dat hangt van allerlei individuele omstandigheden af, zei ze.

D66 wijst erop dat suggesties voor een terugkeerregeling leiden tot onrust onder de Syriërs en slecht is voor hun inburgering. Ook andere partijen vinden het inhumaan om mensen terug te sturen naar ‘een wrede en meedogenloze dictator’. De VVD wil alleen terugkeer van vluchtelingen als dat weer zorgvuldig en veilig kan.

- Advertentie -