1 C
Amsterdam

BBB boos over NSB-vergelijking in Woeste Grond

Lees meer

De BoerBurgerBeweging is boos over een NSB-vergelijking in de NPO-serie Woeste Grond en wil actie ondernemen. ‘Kamervragen zijn in de maak’, zegt fractievoorzitter Caroline van der Plas.

In het gewraakte fragment van de serie vindt een woordenwisseling plaats tussen een jonge boerenjongen en zijn oma over de boerenprotesten.

‘Kijk, ik wil dat je beseft dat er wel degelijk een vergelijking te trekken is tussen het boerengrondverzet en de NSB’, zegt oma tegen haar kleinzoon. Dat gaat volgens hem veel te ver. ‘De NSB pleegde oorlogsmisdaden, wij komen alleen maar op voor de boeren’, houdt hij haar voor.

Maar volgens de stellige oma is de vergelijking wél valide vanwege intimidatie, indoctrinatie en hersenspoeling, waar de boeren zich volgens haar tijdens boerenacties schuldig aan maken. ‘Diep in je hart weet je dat een asielzoekerscentrum niets te maken heeft met boeren’, laat ze hem weten.

Dit stuit op veel weerstand van de BBB. ‘Boerenprotesten vergelijken met de NSB is een respectloze en onjuiste vergelijking die diep kwetsend is voor boeren en burgers die vreedzaam protesteren voor hun toekomst’, schrijft de partij op X. ‘Boeren komen op voor hun gezin, hun bedrijf en het platteland. Dat vergelijken met een organisatie die samenwerkte met de nazi’s is totaal onacceptabel. Het bagatelliseert de verschrikkingen van de oorlog en zet eerlijke zorgen weg als extremisme.’

Critici van de BBB reageren honend. ‘De BBB heeft het vanavond even heel moeilijk met het concept fictie’, schrijft Volkskrant-columnist Asha ten Broeke. De historicus Nadia Bouras is feller en brengt islamofobe uitspraken van BBB’er Mona Keijzer in herinnering: ‘Zou het misschien in jullie ziel of DNA zitten?’, merkt ze op.

Kunsthistoricus Macha Roesink merkt op dat boeren, ‘samen met middenstanders’, oververtegenwoordigd waren als leden van de NSB. Een groep genaamd ‘de Nieuwe VVD’ers’ is kritisch op ‘de eeuwige zoektocht naar ophef en relletjes’ in politiek Den Haag.

Intussen trekt milieuactivist Johan Vollenbroek een andere vergelijking. Volgens hem is er in Nederland sprake van een ‘boerenkalifaat’, waardoor het land geen stap verder komt in het stikstofdebat.

‘We laten ons gijzelen door de agrarische sector. Economisch gezien zijn we ontzettend dom bezig. We offeren onze economie op aan de vee-industrie. En dat is een politieke keuze’, aldus Vollenbroek op WNL.

- Advertentie -