8.7 C
Amsterdam

Beëindigen van Amerikaanse hulp veroorzaakt honger in Soedan

Lees meer

Uit een rondvraag van de BBC blijkt dat het stopzetten van Amerikaanse voedselhulp ernstige gevolgen heeft voor de bevolking van Soedan. Bijna 80 procent van de noodkeukens, die afhankelijk waren van Amerikaanse fondsen, is gesloten, wat nu al tot honger leidt.

Naar schatting zullen bijna twee miljoen Soedanezen, die al jaren geteisterd worden door de oorlog, hierdoor getroffen worden. Bijna 1100 keukens zijn al gesloten.

Het conflict tussen het leger en de rebellen (RSF) gaat gepaard met gruwelijke oorlogsmisdaden aan beide zijden. Vrijwel direct ontstonden er hongersnoden voor de vluchtende bevolking. Hierop hebben vrijwilligers en activisten noodkeukens opgezet, ondersteund door de bevolking. Zij draaiden voornamelijk op hulp van USAID.

Nu die hulp is weggevallen, is de situatie kritiek. ‘Mensen bonken op de deuren van vrijwilligers’, zegt hulpverlener Duaa Tarig tegen de BBC. ‘Ze schreeuwen op straat van de honger.’

Trump maakte abrupt een eind aan alle Amerikaanse noodhulp. Het officiële excuus was om te ‘bepalen’ of noodhulp wel Amerikaanse belangen dient. In de praktijk leidt deze bezuiniging direct tot hongersnoden in Soedan.

In ons land heeft het kabinet een vergelijkbare houding ten opzichte van ontwikkelingssamenwerking. De miljardenbezuinigingen op ontwikkelingshulp worden door PVV-minister Reinette Klever gerechtvaardigd met het argument van directe Nederlandse belangen. Hulp zou moeten bijdragen aan het ‘verdienvermogen’ van Nederland.

- Advertentie -