Sinds 1 januari mag een politieagent die in dienst treedt een eed afleggen op basis van eigen religie. De SGP vindt het echter onwenselijk dat een overheidsorganisatie er een eigen formule op nahoudt.
Zonder al te veel rumoer kwamen er op 1 januari dit jaar nieuwe teksten voor het afleggen van de eed en de belofte bij de Nationale Politie. De nieuwe teksten zijn makkelijker te begrijpen en bieden de ruimte om de eigen geloofsovertuiging te laten doorklinken. Bij de keuze voor een eed kan deze bijvoorbeeld klinken: ‘Zo waarlijk helpe mij Allah Almachtig’.
Een week na de wijziging bleek het rumoer er toch te zijn. ‘Waarom is dit niet expliciet aan de Kamer voorgelegd?’, wil SGP-Kamerlid Diederik van Dijk weten van minister David van Weel van Justitie en Veiligheid en minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken. Op 7 januari stelde hij Kamervragen over de wijziging.
Onwenselijk
Van Dijk vindt het onwenselijk dat iedere overheidsorganisatie op nationaal niveau er een eigen formule op nahoudt. ‘Waarom zou de positie van de politie op dit punt zo uniek zijn dat afwijking van andere nationale instanties en de Rijksoverheid noodzakelijk zou zijn?’ wil hij weten. Bovendien vraagt hij zich af welke kaders er gehanteerd worden, en of er binnenkort ook een eed komt op basis van het pastafarisme (het vliegend spaghettimonster).
De Nederlandse Politiebond (NPB) schrijft op zijn website dat de wijziging het gevolg is van een afspraak tussen de werkgever en de bonden, vastgesteld in de politie-cao 2024-2025. ‘De uit te spreken teksten hebben sinds jaar en dag een christelijke inslag. De werkgever en de bonden vonden het hoog tijd om te erkennen dat steeds meer collega’s een ander geloof hebben dan het christendom’, aldus de NPB.
Niet geheel nieuw
‘Ik begrijp de huidige discussie over de eed bij de politie niet zo goed’, schrijft Mohammed El Arrag, Teamleider Diverse Instroom bij de Nationale Politie op zijn Linkedinpagina. ‘In de jaren ’90 legde ik de eed af, eerst op de Politieacademie en later in de voormalige regio Midden- en West- Brabant. Toen al werd rekening gehouden met ieders geloofsovertuiging. Op de Politieacademie kregen moslims zelfs de mogelijkheid om de eed af te leggen met de Koran en de woorden: ‘Zo waarlijk helpe mij Allah Almachtig.’
‘Logisch, voor mij is Allah mijn hoogste waarde, maar dat neemt niets weg van het respect dat ik heb voor collega’s of anderen die vanuit andere overtuigingen hun eed of belofte afleggen. Iedereen heeft zijn eigen hoogste principe, of je nu moslim, jood, christen, ander geloof hebt, of ongelovig bent.’