Oud-president Desi Bouterse heeft in een toespraak gedreigd de Surinaamse regering ‘met wapens te verwijderen’. De nieuwe regering van president Chan Santokhi is verontwaardigd en noemt de uitlatingen van Bouterse opruiend, contraproductief en polariserend.
Bouterse deed zijn gewraakte uitspraken op het partijbureau van zijn Nationale Democratische Partij in Paramaribo. Bouterse zei daar het oneens met zijn veroordeling tot twintig jaar gevangenisstraf voor de Decembermoorden van 1982, maar ook met de huidige regering.
De regering wordt geleid door Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van Santokhi en de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij van Ronnie Brunswijk. Brunswijk is een voormalige rebel, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw met zijn junglecommando tegen Bouterse vocht.
Bouterse vindt het een slechte zaak dat de regering voor een kapitalistisch beleid kiest. Ook denkt de oud-president dat door de winst van de VHP, die vooral uit Hindoestanen bestaat, de etnische spanningen in het land toenemen.
In hun reactie benadrukken de coalitiepartijen dat het oproepen tot geweld en het naar de wapens grijpen niet past in een democratische samenleving. Ze wijzen op het gewelddadige verleden van Suriname, waar ze niet naar terug willen.
‘Deze trauma’s willen we niet meer. Het is genoeg geweest. Bedreigingen zullen op gepaste en wettelijke wijze worden beantwoord.’
In 1980 pleegde Bouterse een staatsgreep in Suriname. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het regime-Bouterse doodgeschoten, een gebeurtenis die nu bekend staat als de Decembermoorden.
‘De oproep van Bouterse om de macht met geweld over te nemen moet mede in het licht gezien worden van het 8 december-strafproces. Hij wil niet naar de gevangenis’, schrijft VHP-kopstuk Idris Naipal op de Surinaamse nieuwssite Waterkant. ‘Bouterse wil ook niet dat de vele corruptiegevallen die tijdens zijn het bewind gepleegd zijn, onderzocht worden.’