Het Britse Lagerhuis heeft een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd om asielzoekers naar Rwanda te kunnen sturen. Een eerdere versie van deze wet werd tegengehouden door het Britse Hooggerechtshof.
313 parlementariërs stemden tijdens de eerste stemming voor de tekst, 269 stemden tegen. In de nieuwe tekst wordt Rwanda als een veilig ‘derde land’ gedefinieerd. Vluchtelingen die naar Rwanda worden uitgezet mogen niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, waar ze mogelijk gevaar lopen.
In het wetsvoorstel staat ook dat bepaalde bepalingen uit de Britse mensenrechtenwetgeving niet toegepast hoeven te worden op uitzetting, om op deze manier mensenrechtenadvocaten de pas af te snijden die er alles aan proberen te doen om de migranten in het Verenigd Koninkrijk te houden.
Volgens minister James Cleverly van Binnenlandse Zaken is het wetsvoorstel een gamechanger en ‘in overeenstemming met de voorwaarden uit het vluchtelingenverdrag’.
Labour, de Britse zusterpartij van de PvdA, is tegen het conservatieve wetsvoorstel. ‘We kunnen Rwanda niet veilig maken door het alleen maar te zeggen’, zei Lagerhuislid Chris Bryant gisteren tijdens het debat.
Maar de rechtervleugel van de Conservatieve Partij is ook kritisch, omdat het wetsvoorstel niet ver genoeg zou gaan. Om die reden hielden sommige Lagerhuisleden zich van stemming, bericht internationaal persbureau Reuters. Ze vinden dat het Verenigd Koninkrijk zich moet terugtrekken uit het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en andere mensenrechtenverdragen, om op die manier te voorkomen dat Britse wetgeving om de migratie aan te pakken door internationale wetgeving wordt overruled.