De Britse minister Suella Braverman was zaterdag in Rwanda. Ze sprak daar met de Rwandese president Paul Kagame. Groot-Brittannië hoopt asielzoekers te kunnen deporteren naar dit land.
Er is veel kritiek op de plannen van de Britse regering. Advocaten en activisten vinden dat Groot-Brittannië hiermee de mensenrechten schendt. Ook de Rwandese president ligt onder vuur, omdat hij steun geeft aan rebellen die in Congo aan het moorden en verkrachten zijn.
De Britse regering wil tienduizenden asielzoekers naar Rwanda deporteren. In ruil daarvoor krijgt dat land in Oost-Afrika economische hulp. Het Britse parlement steunt dit idee, maar tegenstanders zijn naar de rechter gestapt.
Ook de Verenigde Naties noemen de nieuwe Britse asielwet een ‘duidelijke schending’ van het internationaal recht. Daarom zijn er nog altijd geen vluchtelingen naar Rwanda gestuurd.
Een Koerdische vluchteling uit Iran verblijft sinds enige tijd in Groot-Brittannië. Hij vertelt aan Middle East Eye dat hij absoluut geen zin heeft om naar Rwanda te gaan: ‘Als ik naar Rwanda wilde, zou ik naar Rwanda gaan. Ik weet de weg naar Rwanda.’
Migratiedeskundige Zoe Gardner ziet het bezoek van minister Braverman als een publiciteitsstunt. Zij noemt het plan van de Britse regering ‘wreed’. Het land vangt asielzoekers nu op in hotels en asielzoekerscentra. Ze moeten jarenlang wachten op de verwerking van hun asielaanvraag. In de tussentijd mogen ze niet werken. Gardner denkt dat er ‘niet meer dan een handvol’ mensen naar Rwanda zullen worden gestuurd.
Groot-Brittannië is een populaire bestemming voor veel asielzoekers. Ze maken de overtocht over het Kanaal in kleine bootjes. Daarbij verdrinken regelmatig mensen.