15.8 C
Amsterdam

Britse premier wil niets weten van herstelbetalingen voor slavernij

Lees meer

De premier en leider van Labour, Keir Starmer, wil niets weten van herstelbetalingen aan voormalige koloniën voor de Britse rol in de slavernij. Hij kijkt liever naar de toekomst, zo meldt the Guardian.

Starmer ziet naar eigen zeggen het nut niet in van ‘terugkijken’ en ‘eeuwige discussies voeren over het koloniale verleden’.

Toch zijn er toenemende geluiden in de voormalige koloniën (de Commonwealth-landen) waarin de eis voor herstelbetalingen voortdurend wordt geagendeerd. Voor de premier van Engeland wordt het steeds moeilijker om daarbuiten te blijven.

Koning Charles werd onlangs door een inheemse senator in Australië verbaal aangevallen over de koloniale misdaden die de Engelsen hebben begaan. ‘Jij bent niet mijn koning,’ werd Charles toegeschreeuwd.

De premier houdt echter de boot af en richt zich meer op ‘echte uitdagingen’, zoals het klimaat, ‘in het hier en nu’. Hij erkent dat slavernij vreselijk was, maar volgens hem is het verleden tijd. Caricom, een groep van 15 verenigde Caribische landen, houdt echter vast aan de eis voor herstelbetalingen, meldt the Guardian.

- Advertentie -