‘Ik ben er echt kapot van’ zegt Ahmed Radwan verslagen over de dreigende huisuitzetting van woningcorporatie De Key. Hij woont er al acht jaar in onderhuur, maar omdat de eigenaar van zijn huis naar het buitenland is verhuist, moet de snackbarhouder ‘Aggie’ in de Jordaan verhuizen.
Radwan is naarstig op zoek naar een woning. De buurt helpt mee voor een oplossing. Zo meldt de Amsterdamse stadszender AT5. ‘Ik heb alles gedaan om een ander huis te vinden’, zegt Radwan in de snackbar met zijn gezin. ‘Ik weet niet wat ik nog meer moet doen. Ik kan zo niet verder.’
Zuur voor Radwan, maar De Key volgt de regels. Het onderverhuren van een sociale huurwoning is namelijk illegaal en strafbaar. Onderhuurders kunnen zich niet beroepen op de huurdersrechten die zelf bij een corporatie ingeschreven staan. Zo kun je je huurwoning uit worden gezet, zonder dat je een andere huurwoning krijgt aangeboden.
De filmmaker Eddy Terstall neemt het op voor de snackbarhouder. ‘Aggie is een keihard werkende Amsterdammer, een vriend van de buurt. En nu dreigt hij uit huis te worden gezet’, zegt hij. ‘In juridisch en bureaucratisch opzicht staat de Key misschien in zijn recht, maar moreel natuurlijk niet. Het belang van de kinderen moet altijd bovenaan staan en ze moeten gewoon kijken wat de echte situatie is’, vindt Terstall.
De Key heeft ook gereageerd op de situatie van Radwan. ‘We begrijpen dat het een moeilijke situatie is voor deze familie. Het gaat echter om onderhuur en onderhuur van sociale huurwoningen is verboden. Onderhuurders hebben dus geen recht op de woning waarin ze wonen, zelfs niet als ze er al lange tijd wonen en hun leven hebben opgebouwd.
Omdat we de situatie van deze bewoners begrijpen, hebben we afgesproken dat zij tot 20 februari 2024 de tijd krijgen om te verhuizen. Dit is zeer uitzonderlijk en verder uitstel is helaas niet mogelijk, want er zijn heel veel mensen die een sociale huurwoningen zoeken in Amsterdam. Het is niet uit te leggen aan mensen die lang op de wachtlijst staan dat zij geen woning krijgen en dit gezin wel. Het spijt ons dat we niet meer kunnen doen voor deze familie. De gemeente bepaalt welke mensen in aanmerking komen voor urgentie, mogelijk kunnen zij iets betekenen voor dit gezin’, aldus De Key.