6.1 C
Amsterdam

China ontkent moslimkinderen te scheiden van ouders

Lees meer

Op basis van eigen onderzoek meldt de Britse zender BBC dat China opzettelijk moslimkinderen scheidt van hun familie, geloof en taal. Familieleden van meer dan honderd verdwenen kinderen in de door islamitische Oeigoeren bewoonde provincie Xinjiang verklaren dit in interviews. China ontkent.

Onderzoek door de BBC laat zien dat in één Oeigoerendorp alleen al ruim 400 kinderen van beide ouders zijn gescheiden, waarbij de ouders worden geïnterneerd in kampen of de gevangenis en de kinderen terechtkomen in de streng beveiligde kostscholen. De Duitse wetenschapper Adrian Zenz, die het onderzoek in opdracht van de BBC uitvoerde, zegt dat we inmiddels kunnen spreken van ‘culturele genocide’.

Het aantal kinderen op deze kostscholen is volgens Zenz met meer dan een half miljoen gestegen in 2017 en nog veel verder gestegen in 2018. De kostscholen zijn bovendien uitgebreid met beveiligingsmaatregelen zoals elektrische hekken en telefonisch contact met de ouders is er verboden. Ook is het er niet toegestaan een andere taal te spreken dan Chinees.

Een functionaris van de propaganda-afdeling van Xinjiang, Xu Guixiang, ontkent de kwestie in alle toonaarden en zegt ‘zo’n geval nooit gezien’ te hebben. ‘Er is helemaal geen sprake van het scheiden van kinderen en ouders’, voegt ambassadeur Liu Xiaoming daar aan toe tegenover de BBC.

Er is al langere tijd sprake van spanningen tussen Han-Chinezen en de islamitische Oeigoeren in Xinjiang. Naar schatting van de VN zou China één tot twee miljoen Oeigoeren in heropvoedingskampen vervreemden van hun culturele identiteit. Maar volgens de Chinese autoriteiten nemen de Oeigoeren vrijwillig deel aan trainingen, waar hen ‘werkvaardigheden’ en ‘juridische kennis’ wordt bijgebracht en vormen deze plekken een hulpmiddel ‘in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme’. Mensenrechtenorganisaties spreken liever van onderdrukking van de religie en cultuur door de Han-Chinezen.

- Advertentie -