13.9 C
Amsterdam

COA: ‘asielboot’ jaar langer in Amsterdam

Lees meer

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil dat de gemeente Amsterdam toestemming geeft om de asielzoekers op een boot in het Westelijk Havengebied nog een jaar langer op te vangen. De gemeente is daar positief over, aldus AT5.

Op het schip worden sinds oktober 2022 ruim duizend asielzoekers opgevangen. Aanvankelijk zou de opvang zes maanden duren, dit werd begin dit jaar verlengd met nog eens zes maanden. Ook vangt het schip nu extra vluchtelingen op. COA wil dat het schip tot minimaal oktober 2024 in het Westelijk Havengebied mag liggen, want de vluchtelingencrisis is nog lang niet over.

Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) vindt dat de boot mag blijven, maar is tevens van mening dat er eerst een ‘humanitaire toets’ moet worden uitgevoerd, of de opvang op de boot wel menselijk is.

Het draagvlak om asielzoekers op te vangen is kleiner in de provincie. In Albergen zijn omwonenden woedend, nadat vertrouwelijke stukken openbaar werden waaruit zou blijken dat de gemeente Tubbergen wél op de hoogte was van de plannen van het Rijk om een asielzoekerscentrum te openen in het Overijsselse dorpje. De gemeente Tubbergen beweert nog steeds overvallen te zijn door het besluit van het Rijk, maar veel dorpsbewoners hebben geen vertrouwen meer in het College.

In Zevenbergen, in de gemeente Moerdijk (Noord-Brabant) komt ook een azc. De gemeenteraad heeft hier donderdagavond mee ingestemd. Twee maanden geleden hadden gemeenteraadsleden en omwonenden nog kritiek op het voornemen. Maar de burgemeester nam hun zorgen weg. ‘Er zijn voorbeelden van overlast door asielzoekers, maar dan hebben we het over asielzoekerscentra met meer dan duizend mensen’, aldus Aart-Jan Moerkerke. ‘We gaan overleggen om overlast te voorkomen. Als het toch misgaat, zal ik fors ingrijpen.’

Behalve asielzoekers roepen ook arbeidsmigranten weerstand op bij omwonenden. In het dorpje Liempde, in de Noord-Brabantse gemeente Boxtel, protesteren bewoners tegen de komst van een zogenoemd Polenhotel. Het bedrijf SBA Flex uit Tilburg wil een wooncomplex bouwen, waar 400 Midden- en Oost-Europese arbeiders kunnen worden ondergebracht. ‘Onze veiligheid kan niet meer worden gegarandeerd’, zegt een boze buurtbewoonster tegen Omroep Brabant. ‘Met zoveel extra inwoners komt er meer overlast. Er is te weinig handhaving en we maken ons zorgen over verkeersdrukte.’ Volgens de omroep staat haar protest niet op zichzelf. In 2019 kwam er geen migrantenhotel in Sint Willebrord, in de gemeente Rucphen, na bedreigingen.

- Advertentie -