Het stadsbestuur van Leiden wil het Indië-monument in de stad niet aanpassen, meldt Omroep West. Hier hadden de Partij voor de Dieren en de Leidse Partij om gevraagd omdat het monument ‘niet het volledige verhaal’ vertelt.
Het Indië-monument bij molen De Put eert de 26 inwoners van Leiden die tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) sneuvelden in voormalig Nederlands-Indië.
Actiegroep Doorbraak vindt dat het monument geen oog heeft voor de Indonesische slachtoffers van deze oorlog. Vorige maand pakte de actiegroep het monument in met plastic zakken.
Begin dit jaar bleek uit grootschalig onderzoek dat de Nederlandse krijgsmacht zich tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog schuldig maakte aan structureel extreem geweld tegen de lokale bevolking. De Leidse Partij en de Partij voor de Dieren vinden dat het monument niet ‘het volledige verhaal vertelt’ en willen dat het stadsbestuur meer context geeft. Maar het college van burgemeester en wethouders wil dit niet.
‘Op dit moment zien we daar geen rol in voor de gemeente Leiden. (…) Het monument is niet bedoeld als uitleg van de geschiedenis van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. (…) We beseffen dat de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog als geheel meer leed heeft veroorzaakt, maar dit monument is gewijd aan het verlies en het verdriet van omgekomen jonge Leidse mannen.’
De gemeente Leiden is wel bereid ‘in breder perspectief (te) gaan bezien hoe aandacht gegeven kan worden aan de hele geschiedenis.’
In een eerdere versie van dit artikel stond dat actiegroep Doorbraak het monument onlangs met paarse verf heeft beklad. Doorbraak wijst erop dat dit niet zo is. Daarom is deze passage weggehaald.