In de Colombiaanse stad Popayán hebben inheemsen het standbeeld van de Spaanse conquistador (veroveraar) Sebastián de Belalcázar omvergetrokken. Dit meldt het internationale persbureau Reuters.
Leden van de Misak-stam trokken het ruiterstandbeeld van de conquistador omver. Ze zijn geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging, die standbeelden van mensen die aan slavernij en kolonialisme gelinkt zijn neerhaalt of bekladt.
Op social media wordt de actie van de Misak-Indianen toegejuicht. Het zou ‘inheems verzet’ zijn, een ‘daad van emancipatie’ en een ‘daad van bevrijding’.
Hoewel de politie toekeek terwijl het standbeeld werd neergehaald, is de burgemeester van Popayán boos. Hij wil dat het ruiterstandbeeld van Sebastián de Belalcázar weer in volle glorie wordt hersteld.
Ook de Colombiaanse minister van Cultuur veroordeelt het neerhalen van het standbeeld als een ‘gewelddadige handeling’. Ze zegt dat monumenten beschermd en bewaard moeten worden, omdat ze onderdeel zijn van het culturele erfgoed van het land.
Sebastián de Belalcázar nam in 1498 vermoedelijk deel aan de derde reis van Christoffel Columbus naar Amerika. Hij sloot zich in 1532 aan bij Francisco Pizarro, die het machtige Incarijk veroverde. Zelf veroverde De Belalcázar Equador en stichtte hij de stad Quito. Op zoek naar de mythische goudstad El Dorado stichtte de conquistador in het huidige Colombia ook een aantal steden, waaronder Popayán.