D66 en CDA willen Hongarije tijdelijk schorsen uit het Schengenverdrag, omdat het te gemakkelijk Russische migranten toelaat. Dit vormt een veiligheidsrisico voor Europa, vinden de partijen in de Tweede Kamer.
‘Orbán rolt de rode loper uit voor Russische arbeidsmigranten zonder normale veiligheidschecks. Dat is levensgevaarlijk. Inlichtingendiensten waarschuwen continu voor Russische sabotage in Europa’, zegt D66-initiatiefnemer Jan Paternotte op X. Volgens hem zijn de afgelopen jaren 400 Russen op verdenking van spionage uit Europa gezet.
De twee partijen zullen er vanavond bij minister-president Schoof op aandringen dat hij de schorsing bespreekt op Europees niveau. Dit verzoek zal hier niet als een verrassing komen. Op 3 augustus kwamen 69 europarlementariërs met hetzelfde idee vanwege de Russische dreiging.
Een schorsing uit het Schengenverdrag zou betekenen dat er weer reisdocumenten nodig zijn om naar Hongarije te reizen. Momenteel is het mogelijk om vrij te reizen binnen het Schengengebied.
Hongarije heeft onlangs het aanvraagproces gewijzigd voor een ‘nationale kaart’, waarmee arbeidsmigranten van buiten de EU in Hongarije kunnen werken. Russische en Wit-Russische gastarbeiders kunnen nu makkelijker een visum aanvragen, zonder de strenge veiligheidscontroles.
De Hongaarse minister-president Viktor Orbán is echter kritisch over de suggestie dat Hongarije de EU hiermee blootstelt aan veiligheidsrisico’s. Hongarije heeft vorig jaar 3.000 verblijfsvergunningen afgegeven aan Russische migranten; er wonen nu 7.000 Russen in Hongarije. Er werken momenteel 300.000 Russen in Duitsland, 100.000 in Spanje en 60.000 in Frankrijk, zegt hij in een recent debat met de Europese Commissie, te zien op X.
Grenscontroles
Het is nog onduidelijk welke positie andere partijen in de Tweede Kamer innemen over de kwestie. De VVD zegt tegen NOS dat er ook andere opties zijn. Europese afspraken, zoals het Schengenverdrag, kunnen alleen unaniem gewijzigd worden, zegt Kamerlid Thom van Campen tegen de nieuwssite. Controles van binnengrenzen zouden effectiever kunnen zijn, aldus het Kamerlid.
Dit zou niet de eerste keer zijn dat er aan de grenzen van het Schengengebied beperkingen worden opgelegd. Duitsland heeft in september grenscontroles ingevoerd om illegale migratie tegen te gaan.