16.8 C
Amsterdam

Demonstratie in Hoorn op komst: ‘Weg met massamoordenaar Jan Pieterszoon Coen’

Lees meer

Antiracismegroepen organiseren zaterdag een demonstratie in Hoorn tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, de vierde gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Coen wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder genocide tegen de Indonesische bevolking op de Banda-eilanden.

Stichting We Promise, een van de organisatoren van de demonstratie, heeft al langer kritiek op het standbeeld in het centrum van Hoorn. Eerder leidde dit zelfs tot rellen toen supporters van Coen het standbeeld ‘in bescherming’ wilden nemen, wat leidde tot een grote politie-inzet. Na deze incidenten leek het rustig rondom het standbeeld, maar de activisten zijn nog niet klaar met Coen.

‘Een genocidepleger verdient geen standbeeld’, staat op de flyer van We Promise. Activist Jerry King Luther Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) schrijft op Instagram: ‘Het is duidelijk dat het standbeeld van genocidepleger Jan Pieterszoon Coen niet langer op zijn huidige locatie thuishoort. Het is tijd dat de gemeente Hoorn actie onderneemt in plaats van de verantwoordelijkheid te ontlopen.’

We Promise stelt voor het standbeeld te verplaatsen naar het Westfries Museum in het centrum van Hoorn, waar het zou worden voorzien van ‘de juiste historische context’ en een bezoekersregeling voor studenten. Dit zou een ‘waardevolle’ educatieve kans creëren. ‘Zo kunnen we leren van het verleden en bouwen aan een inclusievere toekomst’, aldus We Promise.

- Advertentie -