5.8 C
Amsterdam

Discriminatie drijft Franse moslimprofessionals naar buitenland

Lees meer

Hoogopgeleide moslims verlaten vanwege discriminatie Frankrijk. Ze kiezen ervoor om in het Verenigd Koninkrijk, Canada, de Verenigde Arabische Emiraten of de Verenigde Staten te werken.

Natasa Jevtovic (38) besloot in 2020 om Parijs te verruilen voor Londen. Ze verdient nu twee keer zo veel, vertelt ze aan persbureau Bloomberg. Ze gelooft dat ze zonder haar ervaringen met islamofobie niet zou zijn geëmigreerd. Maar in Parijs namen haar leidinggevenden haar klachten over islamofobie niet serieus, en dreigde een manager dat er consequenties zouden volgen, als ze haar collega’s zou blijven beschuldigen van discriminatie.

Het verhaal van Jevtovic staat niet op zichzelf. Uit een nieuw onderzoek van Olivier Esteves, hoogleraar Cultuur en Politiek van Engelstalige Landen aan de Universiteit van Lille, blijkt dat er groepen hoogopgeleide moslims zijn die Frankrijk verlaten vanwege moslimdiscriminatie in het land. Esteves ondervroeg 1.074 moslims die Frankrijk verlieten. Meer dan 66 procent zei te zijn verhuisd om in het buitenland in meer vrijheid de islamitische godsdienst te kunnen uitoefenen. 70 procent zei te zijn vertrokken vanwege islamofobie.

In Frankrijk is islamofobie een groot probleem, zeggen islamitische en linkse critici. De Franse overheid bestrijdt actief het zogenoemde ‘seperatisme’ en heeft twee islamitische organisaties – het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) en Baraka City – vlak na de moord op Samuel Paty gesloten, omdat ze islamitisch radicalisme zouden promoten.

Volgens het onderzoek van Esteves leidt de uittocht van hoogopgeleide Franse moslims tot een braindrain. Frankrijk verliest ‘hoogopgeleid talent vanwege ongebreidelde islamofobie’, aldus de onderzoeker.

- Advertentie -